Отказваш ръкостискане, отказват ти гражданство

OFFNews 18 август 2018 в 17:01 12870 1

Швейцария отказа гражданство на мъж и жена - мюсюлмани, отказали да се ръкуват с хора от противоположния пол по време на интервюто.

За отказа съобщиха властите, цитирани от Би Би Си.

Решението от петък е подкрепено с още аргументи: двойката не можела да се интегрира и не уважавала равенството между половете.

Двамата били интервюирани преди месец и интервюиращите установили, че им е трудно да отговарят, когато въпросите задава човек от противоположния пол.

Преди няколко дни шведска мюсюлманка спечели компенсация, след като интервюто ѝ за работа било прекратено поради отказа ѝ да се ръкува.

Швейцарските власти са категорични: амбицираните да получат гражданство трябва да са добре интегрирани в швейцарското общество и да демонстрират привързаността си към Швейцария, нейните институции и да показват уважение към правовия ред в страната.

Те не съобщават подробности за двойката, на която са отказали гражданство. Местни медии твърдят, че двамата са от северноафриканска страна. Отказа получили в Лозана. Кметът на Лозана обясни пред AFP, че религиозната свобода е гарантирана от закона, но и религиозните практики. 

Отхвърлената двойка не е била питана за вярата им, твърдят властите и подчертават, че не са отказали гражданство на двамата заради религията им, а заради неуважение към принципа на равенство на половете.

Това не е първият път, в който отказа от ръкостискане довежда до спорове в Швейцария.

През 2016 г. училище реши да освободи две мюсюлмански момчета, които отказали да се ръкуват с учителки. 

В съседна Франция на алжирка бе отказано гражданство, след като отказала да се ръкува със служител по време на церемонията по даването на гражданството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

18.08 2018 в 20:41

В Западна Европа??? Където 1 500 години, пипането на ръката на даже собствената съпруга, е приравнено към изнасилването?
Спомняме си съвременния етикет. При здрависване, мъжете са длъжни да свалят ръкавицата, а жените не бива да го правят. Като минимум е просташко.
Освен старите правила, откъде е сигурно, че един човек уважа дотолкова друг, че чак да му стисне ръката? За мене например, това е еднозначно заявление за уважение. Хич не на всекиго стискам ръка.
А в Русия например, и при среща, и при разделяне, всички мъже си стискат ръцете един на друг, но на никой и през ум не минава да посяга така на жените. Въпреки че са стояли и разговаряли дълго заедно. Ако това е раздяла задълго - прегръдги и целувки, може и със сълзи. А стискане на ръка - някак обидно, като обявяване на война.