Как метрото тръгна към летището (снимки и видео)

Владислава Тричкова 02 април 2015 в 15:44 10928 12

Снимка Йоанна Кънчева/ OFFNews

От днес метрото официално пътува до летище София. Откриването започна точно в 10:00 часа в метростанция "Летище София". Минути преди началото на церемонията пристигна премиерът Бойко Борисов и, случайно или не, точно с влизането му гръмна тържествена музика. В метростанцията вече чакаха кметицата на София Йорданка Фандъкова, министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на околната среда Ивелина Василева, шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев и много общински съветници.

След тържествения водосвет на епископ Григорий дойде сюблимният момент - прерязването на лентата от премиера, кметицата, министрите и шефа на "Метрополитен". Всички се справиха благополучно, без Лиляна Павлова, чиято ножица се оказа твърде изтъпена.

Метрото е придобивка не само за София, защото тук се намира вратата на София, вратата на България, обърна се към официалните лица и гостите кметът Йорданка Фандъкова. Откриването на този лъч е важно не само защото прави знакова връзка между летището и Централна автогара, а и защото ни доближава още до други европейски градове като Мадрид, Валенсия, Париж, където от години има метростанции на летищата.

След нея думата взеха Борисов, Московски и Василева, които също поздравиха и честитиха новата отсечка.

"Ако бяхме преди 90-а година, Братоев щеше да е герой на социалистическия труд", започна Борисов в типичния си стил и очаквано похвали ГЕРБ за заслугите за метрото и "нападна" предшествениците им, пред които дори управлявалите "Синя София" щели да си замълчат, защото цифрите говорели. Традиционно, речта на премиера не мина без споменаването на пътища, магистрали и асфалт, защото "асфалт не се яло, ама асфалта като го няма, умират хора".

След като Борисов уточни на всеослушание каква скорост развиват метрото, автомобилите и градският транспорт - метрото - с 40 км. в час, автомобилите - с 28 км. в час и градският транспорт - с 14 км., всички политици, гости и журналисти се качиха на влакчето, уж, за да се повозят. Премиерът влезе, огледа вагона отвътре, поприказва с журналисти и гости и бързо слезе, за да потегли с най-удобния за него транспорт - автомобилът. Фандъкова, Павлова, Братоев и Василева обаче истински се забавляваха и отделиха време, за да обиколят и четирите нови станции по трасето, возейки се в кабинката на водача.

Дълго пазената в тайна статуя на метростанция "Летище София" днес бе открита. Оказа се, че гостите на София, завръщащите се в родината и заминаващите от летището ще виждат първо фигурата на Орфей, дело на скулптура Крум Дамянов.

„Орфей е един от знаците на нашите земи. Това е история. Когато дойдат европейците, трябва да видят нещо знаково“. Така Стоян Братоев коментира решението именно Орфей да ни посреща още на входа на метрото.

Снимки от четирите нови метростанции - вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!