Администрацията на президента: Шефът на НСО не е назначен незаконно

Юлиан Христов 03 юни 2014 в 17:42 5484 0

Президентство

По повод твърдения на лидера на ПП „Нова алтернатива“ Николай Цонев за допуснати „сериозни нарушения“ при назначаването на началник на Националната служба за охрана, Прессекретариатът на държавния глава заявява, че внушенията за незаконосъобразност категорично не отговарят на истината и са плод на манипулативно тълкуване на нормативната база.

Това се казва в прессъобщение на администрацията на президента. 

Както OFFNews вече писа, назначението на Антонов е станало в нарушение на норми във военния закон, по който работи службата. Резервите около назначаването на новия шеф на НСО бяха изразени от бившия военен министър Николай Цонев, според когото Антонов е прехвърлил границата от 40 години за назначаване на военна служба, както се изисква. Също така Антонов заема пост, за който се изисква по-ниско звание, от това, което той има, което също е в разрез с текстовете в закона. 

По този повод от президентството отговориха, че тълкуването на текстовете от закона е неправилно. "Изискванията за възраст, посочени в чл. 141, ал. 1, т. 2, важат при първоначално приемане на офицери във въоръжените сили и присвояването на първо офицерско звание. Генерал-лейтенант Ангел Антонов не постъпва във въоръжените сили, а в НСО и вече притежава висше военно звание от резерва. С приетите в началото на 2014 г. изменения в ЗОВСРБ се допуска изключение и изискването за възраст не важи при връщане на военна служба. Инструкция № 1747 от 30.03.2010 г. за военната служба в Националната служба за охрана при президента на Република България предвижда, когато служебно правоотношение в служба за сигурност или за обществен ред, каквато е МВР, е прекратено до една година преди назначаване в НСО, да не важи изискването за максимална възраст", обясниха от президентската администрация.

От отговора става ясно още, че Ангел Антонов, който до скоро беше в системата на МВР, се е пенсионирал и по силата на постановление на Министерски съвет от 23 август 2012 г., според което званията на пенсионираните от системата на МВР се приравняват към тези на военните, е получил званието "генерал-лейтенант", което отговаря на "главен комисар". 

Пределната възраст за служба на ген.-лейтенант в НСО е 59 години, на което изискване Антонов отговаря. 

От президентството отговарят и във връзка със съответствието на званието, което е по-високо от изискващото се за поста:

"Указ № 85 от 2012 г. на президента на Републиката предвижда при назначаване на военнослужещ на посочените длъжности, изискващи висши военни звания, той да бъде удостоен със съответното звание, което се изисква за длъжността. Когато вече има присъдено висше военно звание, което е по-високо от изискваното за началник на НСО, в случая „генерал-майор“, то няма правен механизъм за понижаване в звание. Единствената хипотеза съгласно ЗОВСРБ, при която военнослужещ може да бъде понижен в звание, е при налагане на дисциплинарно наказание."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови