ВСС поиска да се удължи срока на проверката срещу Владимира Янева и заместниците й

Юлиан Христов 03 февруари 2015 в 12:40 1781 1

ВСС поиска да се удължи срока на проверката на ръководството на Софийския градски съд. Предложението е вписано като точка в дневния ред за заседанието на Висшия съдебен съвет този четвъртък. Искането е на Временната комисия, в която влизат 12 от членовете на ВСС от съдийската квота.

Тя бе създадена на 8 януари след изслушване на съдии от СГС и адвокати, които обвиниха ръководството на съда в порочни практики при неговото управление.

Припомняме, че членове на ВСС предложиха тогава да се образуват дисциплинарни дела срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева и заместниците й Богдана Желявска и Петя Крънчева като изнесоха стряскащи данни за безпринципност, грубост и непрофесионализъм от страна на ръководството на СГС. На 8 януари ВСС единодушно реши да започне пълна проверка на ръководството на СГС. Предложението бе в нея да участват 12-те съдии от ВСС – както от професионалната, така и от парламентарната квота, а обещанието бе проверката да приключи до края на месеца.

Срещу действията на магистратите се обявиха и съдии от Софийския апелативен съд. По-рано в защита на магистратите се включиха и седем посланици от Европейския съюз – на Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Финландия и Франция. До момента членовете на ВСС, които участват във Временната комисия, най-малко два пъти са посетили СГС и са разговаряли със съдиите и със служителите от администрацията. Изслушано е било и ръководството на СГС – в лицето на председателя Владимира Янева и заместник-председателите Богдана Желявска, Петя Крънчева, Иво Дачев и Николай Димов.

Съдиите, които през декември поискаха оставката на ръководството на СГС, са потвърдили своите обвинения за нарушения при случайното разпределение на делата, неравномерно разпределение на натовареността, грубо отношение и др.

Друга част от съдиите, повечето от които командировани от други съдилища, както и служители от администрацията на СГС, обаче са защитили ръководството си.

Искане за "дисциплинарка" срещу Владимира Янева, още преди да е приключила проверката, направи един от членовете на ВСС - Калин Калпакчиев. Засега Калпакчиев не среща подкрепата на поне още четирима от членове на ВСС, колкото са необходими за старт на процедурата.

Заместник-председателят на СГС и председател на Българската съдийска асоциация Богдана Желявска обясни, че с искането за "дисциплинарка" Калпакчиев изпада в положение на "конфликт на интереси", тъй като съпругата му Елизабет Петрова е съдия в СГС и сред тези магистрати, които искат оставката на ръководството.

По закон обаче дисциплинарни санкции могат да искат петима от ВСС, както и правосъдният министър. Досега министри не са се възползвали от това право. Ако не се съберат петима от Висшия съдебен съвет (ВСС), които да поискат дисциплинарни наказания за Владимира Янева и заместничките й, ще го направи правосъдният министър, обеща преди дни заместникът му Петко Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!