ВСС направи забележка на Владимира Янева

Юлиан Христов 02 февруари 2012 в 16:02 1591 0

Владимира Янева
Владимира Янева

Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа днес председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева със забележка за забавени 43 дела.

Предложението на дисциплинарния състав бе одобрено със 17 гласа "за", двама се въздържаха. Георги Шопов заяви, че ВСС приема, че Янева е нарушила закона, но отчита и факта, че забавянето е малко - от 2 до 3 месеца. Друг аргумент за по-лекото наказание на Янева е, че това е първото й прегрешение.

Преди две седмици съветът наказа още няколко магистрати за забавени дела - Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) за 57 забавени дела, Владимир Астарджиев (31 дела) и Иван Коев (32 дела). Последните двама вече получиха наказания - намаляване на заплатата с 10 на сто за шест месеца за Астарджиев, Коев получи и забележка.

Съдия Тодорова, която попадна под обстрела на вътрешния министър Цветан Цветанов за това, че покровителствала организираната престъпност в страната, е забавила написването на мотивите на 18 дела с повече от година. По други две дела тя се е забавила с над три години. За това ВСС намали заплатата й с 15% за 2 години заради общо 57 забавени дела.

Това е и най-тежкото наказание, което последва след проверка в наказателната колегия в СГС. Проверката през юли пък беше провокирана от медийни публикации, в които се твърди, че новоназначеният председател на съда и приближена до вътрешния министър съдия Владимира Янева е забавила делото "Софийски имоти", след като преди години е сключвала от името на баща си изгодни сделки с подсъдими шефове на дружеството.

От проверката на Инспектората стана ясно, че Мирослава Тодорова и Владимира Янева имат най-много просрочени дела. Председателят на съдийския съюз е с 57, а шефът на градския съд е с 43 просрочени дела. Във въпросния период обаче шефката на ССБ Мирослава Тодорова е разгледала 436 дела, от които е приключила 333, докато Янева е разгледала 369 и е приключила 270 от тях. Справката за натовареността на съдиите в СГС показва, че и през 2011 г. Янева е сред най-слабо натоварените магистрати, съобщава Mediapool.

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови