В Елин Пелин гонят семейство бежанци, кметът им отказва документи

OFFNews 13 февруари 2017 в 09:37 20640 11

След скандала с двамата юноши от афганистански произход, които бяха изгонени от Широка лъка, в Елин Пелин също се вдигат на бунт срещу бежанци, този път към семейство от Сирия, разказва bTV.

Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.

От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Напрежението между българите и сирийците се увеличи и се наложи полиция да се намеси и да успокои спорещите граждани.

Хората от Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци, посочи кмета Ивайло Симеонов. Той е категоричен, че няма да пусне семейството. „Те трябва да намерят друго място където да живеят. Не смятам да допусна който и да нарушава мира на моите съграждани”, заяви кметът.

Акрам Наюф, представител на сирийците заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони. „Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН”, каза той.

Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората.

Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци.

В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.

„Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво”, споделя Фахим Джабер.

Не след дълго получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи.
Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9029

12

Na Di

14.03 2017 в 23:43

Когато страната ти е във война, вземаш шмайзера, отиваш на фронта и се биеш!! Ако тук стане война ние ще бягаме ли?!? Нали сме на военен отчет. Мобилизират ни и ни пращат на фронта! Някой ще ни пусне ли да бягаме където си искаме?!? Всички тия изкуствено предизвикани и богато платени "кризи" и потоци от "бежанци" са с единствената цел да се унищожи Европа!! Ние себе си не можем да оправим, "бежанци" ще обслужваме?!? На тях сме длъжни да осигурим поне 600 Евро месечно без да работят нищо! Това значи, че работещите у нас българи трябва да вземат над 1000 Евро заплата, а пенсионерите ни - поне 1000 Евро пенсия...

10352

11

munchо

13.02 2017 в 21:05

Същите прости, страхливи, злобни, расистки животни които гонят бежанците изгониха и нормалните българи от България.

25665

9

Victimized

13.02 2017 в 14:22

"И що да не се заселват мюсюлмани? Пречат ли ви нещо?"

Заради това:

http://www.bbc.com/news/uk-politics-18519395

"'More open'
An ageing or declining native population in countries like Germany or southern EU states was the "key argument and, I hesitate to the use word because people have attacked it, for the development of multicultural states", he added.
"It's impossible to consider that the degree of homogeneity which is implied by the other argument can survive because states have to become more open states, in terms of the people who inhabit them. Just as the United Kingdom has demonstrated.""


42249

8

Denis Rizanov

13.02 2017 в 13:22

славивип, в коя партия си сега?

http://i.imgur.com/iyErdEA.jpg

42249

7

Denis Rizanov

13.02 2017 в 13:18

неуспелият "кмета на интернета" изглажда нова самоличност след години на дигитално изгнание?

08.05.2013г.
"Един от партийните активисти на ГЕРБ във Варна – Светослав Трайков, протеже на ексдепутата от ГЕРБ Павел Димитров, назначен в Областна управа – Варна при ексобластния управител от ГЕРБ Данчо Симеонов, надмина и Вожда и Учителя си Бойко Борисов, с когото усърдно се прегръща. Докато лидерът на ГЕРБ Борисов бе изловен да окачествява прокурори и журналисти като „пидали”, „манафи”, „капути” и „еба си ташака”, варненският супервайзър на предизборния щанд на ГЕРБ на входа на Морската градина Светослав Трайков набляга на е…нето: „Не искам да сме гаджета, само те е..а”, „И моля те, не ме гледай влюбено докато си налапала к…а”…
В разгара на предизборната кампания, човекът на ГЕРБ във Варна Светослав Трайков, демонстрира изумителен лексикален израз в Туитър."

8992

6

Светослав Трайков

13.02 2017 в 13:02

И що да не се заселват мюсюлмани? Пречат ли ви нещо?

12392

5

sevsev

13.02 2017 в 11:13

В Елин Пелин не са лишени от хуманност, но я проявяват към хората, пристигащи в града им с торби пари.

77927

4

El Commandante

13.02 2017 в 10:26

Мюсюлманите са като рак, започва се с една две дефектни клетки и докато се осъзнаеш кво се случва е пуснало метастази насекъде.

Затва требва да се реже от корен в началото.

Медицински факти от живота.

77927

3

El Commandante

13.02 2017 в 10:24

Elin Pelin hates immigrants!
Immigrants NOT welcome!