Теглят номерата на машините за гласуване, които ще преминат удостоверяване

OFFNews 29 април 2024 в 07:10 779 1

Снимка БТА/Боян Ботев

Днес ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще преминат удостоверяване за съответствие за изборите на 9 юни, предаде БНТ. Това ще стане в Министерството на електронното управление в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев.

Представители на Централната избирателна комисия, на обществения съвет към ЦИК, както и членове на парламентарно представените партии са поканени да присъстват.

Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология.

Поради липсата на решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините на местния вот миналата година, ЦИК реши да се гласува само с хартиени бюлетини.

От днес избирателите ще могат да проверят дали присъстват в избирателните списъци и за двата вота. От ЦИК напомнят, че за евроизборите се изисква уседналост.

За да може един български гражданин да гласува, трябва да е живял през последните три месеца в България или в друга държава членка на Европейския съюз и да има адресна регистрация към 9 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews