Широка лъка се успокои, преместиха двете сирачета от Афганистан в друг дом

OFFNews 10 февруари 2017 в 08:19 10550 6

Двете деца – афганистански сираци, са преместени от Широка лъка в Дома за деца в Пловдив. Това стана, след като местните в смолянското селце се вдигнаха протест и дори заплашиха, че ще бликират пътища заради това, че двете деца – момчета на 16 и на 17 години от Афганистан, бяха настанени в местния Дом за деца, лишени от родителски грижи в Широка лъка.

Действията на местните събудиха пък недоволство в страната и жителите на смолянския край бяха обвинени в липса на човечност и дискриминация.

Както OFFNews първи писа кметът на Широка лъка Васил Седянков подкрепи местните и задейства процедура за обжалване на заповедта за настаняване на двете деца в селцето.

Днес в селото са видимо доволни. Пред Нова телевизия директорката на музикалното училище по фолклор, което е училище с годишни традиции - Стоянка Тенова, коментира страховете на хората от Широка лъка от две деца така: „Уплашиха се от неизвестността и липсата на информация – това ги притесни”.

Баща на момиче, което учи в училището в Широка лъка, пък каза, че не е съгласен да се настаняват в селото двете момчета от Афганистан и добави: „Ние си гледаме децата като рохки яйца – те са 30 деца в училището... На тези момчета мястото не им е тука”

В селото дори имало родители, които са заявили, че ще преместят децата си да учат в Девин и Смолян. А директорката на основното училище лаконично каза: „Имаме годишнина тази година, просвтено дело. С кой да празнуваме тази годишнина, с двамата афганистанци ли?”.

Днес в Широка лъка хората вече са спокойни, а двете сирачета са в нов дом за деца – в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

5

elbarbudo

10.02 2017 в 11:06

Що не пуснете снимки на "сирачетата" да ги видим?

12021

4

bls

10.02 2017 в 10:29

Стига с тва "сирачета" - ай да ви се невиди - от къде е сигурно на колко са години? Установена ли е безспорно самоличността им и установено ли е безспорно, че са сирачета а не дезертьори от някоя от армиите - я от "умерената опозиция" в сирия, я от афганистанските милиции, джебхат и тн .. Защо никой не обръща внимание на факта, че домът в широка лъка е за деца до 14-ина години.

7506

2

Санкта симплицитас!!