Протести в Австралия заради домашното насилие, премиерът го определи като ''национална криза''

OFFNews 29 април 2024 в 08:46 1219 0

Снимка GettyImages

Австралийският премиер Антъни Албанезе определи домашното насилие като "национална криза", след като хиляди се събраха на протест срещу насилието над жени, предаде Асошиейтед прес. 

Протестиращите из цяла Австралия искат да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на тази година в страната с 27-милионно население. Смята се, че всяка от тях е загинала вследствие на насилие, свързано с пола им.

Протестите са с цел призив за действие към всички нива на австралийското правителство да направят повече за предотвратяване на насилието, основано на пола, заяви премиерът Албанезе.

"Съвсем ясно е, че трябва да направим повече. Не е достатъчно само да проявяваме съпричастност. Фактът, че средно на всеки четири дни една жена умира от ръката на партньора си, е просто национална криза", подчерта премиерът пред телевизия "Найн нетуърк".

През уикенда в цяла Австралия се проведоха 17 митинга, като в Мелбърн в протеста се включиха около 15 000 души. Албанезе заяви, че ще организира в сряда среща на лидерите на австралийските щати и територии, за да обсъдят координирания отговор на властите.

Австралийският премиер, неговият министър по въпросите на жените Кати Галахър и министърът на социалните услуги Аманда Ришуърт бяха посрещнати враждебно вчера, когато се появиха на протеста в столицата Канбера. Протестиращите крещяха срещу тях, че трябва да си вършат работата и искат да се предприемат действия, отбелязва АП.

Премиерът заяви, че трябва да се обърне по-голямо внимание на извършителите и на превенцията на насилието.

"Трябва да променим културата, трябва да променим нагласите - трябва да променим правната система", подчерта той на митинга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews