Училището за политика ще провери има ли почва за обществените съвети у нас

Нели Чолашка 27 февруари 2014 в 17:46 1428 0

Създаването на обществения съвет към МОСВ.

Кой да представлява гражданите в обществените съвети към институциите у нас, как тези съвети да се отчитат пред хората и какви правила да спазват те, за да са прозрачни и да работят ефективно.

Това ще провери Българското училище за политика "Димитър Паница" в рамките на проект „Модели и добри практики за легитимно гражданско представителство”.

Целта на проекта е да предложи модели за ефективни обществени съвети, които да бъдат прилагани у нас.

Екип на училището ще направи проучване и на европейските практики консултативните органи. Ще бъдат подбрани 10 държави по няколко критерия – държави-членки и държави-нечленуващи в ЕС, нови и стари членки на ЕС, държави с различно географско разположение по оста север-юг.

Ще се проследят обхвата на консултативните съвети, равнище на представителност, правомощия, механизми на функциониране, механизми за избор на граждански представители, механизми за отчетност и прозрачност, интернет форми за граждански консултации.

В момента у нас съществуват 75 консултативни съвета към изпълнителната власт в по изработването и прилагането на политики.

Според Портала за консултативни съвети на Министерския съвет със закон са създадени 35 консултативни съвета, с постановление - 21, а с "друго" - 18.

Пред 2013 година едва 4 от тях са провели заседание. Само 3 съвета имат програма за 2014 година. Друг проблем е, че често нормативната база дава право на самия министър да избере кой да се включва в съветите, което поставя под съмнение безпристрастността на органите. 

За сравнение първоначалните проучвания на училището за политика за Холандия показват, че там има 18 съвета, които покриват всички социални, политически и икономически сфери. Постоянните членове варират между 9 и 15. Всеки има и асоциирани членове от специалисти по конкретни въпроси.

Дейностите са напълно прозрачни. Има централизиран сайт за всички съвети. Отделно всеки един съвет поддържа свой такъв, като всичко се качва на сайтовете на съветите, които са на английски и холандски, а доклади, които засягат и други страни, се публикуват и на трети език.

Във Великобритания е коренно различна. Там има над 300 различни видове съвети, част от които са консултативни. В по-голямата си част членовете се назначават чрез конкурси.

С цел подобряване дейността им в момента, до 15 март, правителството е инициирало проучване сред гражданите доколко са доволни от дейността на съветите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови