Служебният кабинет даде зелена светлина за филиал на СУ в Бургас: ще подготвя кадри за поклоннически туризъм

Александра Маркарян 04 януари 2023 в 14:51 3390 0

Проф. Сашо Пенов, служебен министър на образованието.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Проф. Сашо Пенов, служебен министър на образованието.

Софийският университет отваря филиал в Бургас.

Днес Министерският съвет даде "зелена светлина" на проекта по предложение на служебния министър на образованието, бивш декан на Юридическия факултет на СУ и преподавател там проф. Сашо Пенов.

Проектът има дълга предистория. Реализирането му беше замразено за години заради наложения през 2019 г. от държавата мораториум върху откриването на още висши училища на фона на сегашните 52 и на нови филиали.

Отпадането на забраната стана възможно по инициатива на министъра на образованието в кабинета "Петков" и настоящ кандидат-премиер акад. Николай Денков. Като министър той внесе Национална карта на висшето образование в Република България. Приемането ѝ (от служебния кабинет с премиер Стефан Янев) беше условието за отпадане на мораториума. Картата определя политиките в развитието на профилната и териториалната структура на висшето образование у нас.

След свалянето на мораториума отпадна и пречката за отваряне на филиала на СУ.

Противно на първоначално замисления план - в него да се обучават икономисти - звеното ще подготвя кадри за поклоннически туризъм и специалисти за музикалния бизнес.

Историята

През 2018 г. Академичният съвет на Софийския университет решава да се открие филиал в Бургас. Тогава се планира да се обучават студенти в магистърски специалности от професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление". Предвидените програми и специализации за магистрите са: "Икономика и финанси"; "Бизнес администрация"; "Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги"; Business Administration – Strategic Management (на английски); Business Administration – Human Resources Development (на английски); "Счетоводство и анализ на големи данни"; "Дигитален маркетинг"; "Управленски информационни системи"; "Икономика и управление на публичния сектор".

Тогава СУ аргументира решението с мотива, че така ще се насити нуждата от образование в икономическите направления в Бургас, Варна, Русе, Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен и Стара Загора и че това ще е "единствената териториално изнесена структура на висшето училище в цяла Източна България".

Що се отнася до нуждата от образователно насищане, може би погледът по-скоро би следвало да се насочи към Северозападна България, а не към посочените области, които се радват на университети в Бургас, Варна, Стара Загора, Шумен, Русе.

През 2019 г. проектът е одобрен от Националната агенция за оценяване и акредитация при Министерския съвет.

Миналия октомври проф. Пенов го "изтупва от праха" и го внася за обществено обсъждане. В него вече се предвижда обучение по различни от първоначално планираните специалности с мотива, че в актуалните има недостиг. Те са в направленията "Музикално и танцово изкуство" и "Религия и теология": "Църковен мениджмънт" и "Християнско поклонничество", задочно обучение, и "Музикални медийни технологии и тонрежисура“ (бакалавър, редовно обучение) и "Аудио-визуален дизайн" и "Филмова и сценична музика" (и двете магистърски, редовно обучение).

Днес от пресслужбата на правителството мотивираха приемането на проекта така:

"С откриването на филиала ще се отговори на необходимостта от кадри за туристическия и културен бизнес в съчетание с духовна просвета и мениджмънт в областта на поклонническия туризъм. Подготовката на кадри с висше образование по специалностите на филиала ще осигури редица предимства на града и региона, поради което общинското ръководство и кметството на Бургас застават зад идеята за създаването му и осигуряват съответната материално-техническа база за нуждите на обучението".

С внасянето на проекта за обсъждане от проф. Пенов беше повдигнат още един въпрос: къде ще се помещава филиалът, подсигурена ли е сграда, както се предполага при наличието на акредитация от НАОА.

Според доклада на министъра, придружаващ внасянето на проекта, "за нуждите на филиала Община Бургас предоставя кабинети и зали в новопостроена сграда на конгресния център в града". Само че Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) реагира с думите, че не е информирано за подобно нещо. От ДППИ посочиха още, че Конгресният научно-изследователски център за контрол и изследване на Черно море с прилежащи офис площи е публична държавна собственост, а не общинска, и те не са информирани за подобни намерения.

За да се отдаде под наем част от такъв имот, е необходимо да се проведе търг в съответствие със Закона за държавната собственост и правилника за прилагането му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови