Министър Пенов изтупа от праха и предложи проект за нов филиал: на Софийския университет в Бургас

Александра Маркарян 25 октомври 2022 в 15:14 4359 4

Проф. Сашо Пенов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Проф. Сашо Пенов

Служебният министър на образованието, преподавател и бивш декан в Софийския университет предлага откриването на филиал на Софийския университет в Бургас.

Днес проф. Сашо Пенов е внесъл за обществено обсъждане проект на СУ за откриване на филиал в града, където има два университета - "Асен Златаров" и Бургаския свободен, а Националната художествена академия разполага с филиал.

С хода си служебният министър дава "зелена светлина" на отлежаващия от 2018 година проект на СУ, получил одобрение от Националната агенция за оценяване и акредитация. Включените в министерското предложение специалности са различни от обявените тогава. Сега те са в направленията "Музикално и танцово изкуство" и "Религия и теология", където има недостиг. Първоначалният план беше за "Икономика" и "Администрация и управление", където българският образователен пазар отдавна е преситен и бе административно ограничен.

Предлагат се магистърските специалности "Църковен мениджмънт" и "Християнско поклонничество", задочно обучение, и "Музикални медийни технологии и тонрежисура“ (бакалавър, редовно обучение) и "Аудио-визуален дизайн" и "Филмова и сценична музика" (и двете магистърски, редовно обучение).

Учебния процес ще обезпечават 20 преподаватели на основен трудов договор в университета. Предвижда се назначаването на още 10.

Филиала ще управляват директор и заместник-директор. Община Бургас е предоставила кабинети и зали в новопостроена сграда на конгресния център в града. За целите на обучението по религия е осигурена социално-битова среда в енорийските културно-просветни центрове при храмовете „Св. Иван Рилски“ и „Св. Атанасий“, изяснява още министърът в мотивите си. За обучението по музикално и танцово изкуство са определени студия в реновирания Културен център на Бургас.

Осигурени са и общежития за студентите в сгради, предоставени на Университет „Асен Златаров“ – Бургас.

Предвижда се обучението на общо 40 студенти по специалностите от направление "Музикално и танцово изкуство" и 50 - по религия и теология.

Откриването на нови висши училища на фона на сегашните 52 в България, на филиали и факултети бе ограничено със закон. Мораториумът бе наложен през 2019 г. по инициатива на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев. В добавения параграф 65 в Закона за висшето образование се казва, че до приемането от Министерския съвет на Национална карта на висшето образование в Република България (която определя политиките в развитието на профилната и териториалната структура на висшето образование у нас) не се откриват нови висши училища, териториално изнесени звена и филиали на висшите училища, факултети, департаменти и колежи в държавните висши училища, както и не се преобразуват висши училища, основни звена и филиали в държавните висши училища. Допускаше се преобразуване с цел консолидация и оптимизация.

Мораториумът падна с приемането на националната карта, предложена от бившия министър на образованието акад. Николай Денков и приета от служебния кабинет с премиер Стефан Янев през юли 2021 г.

В доклада си до Министерски съвет сега проф. Пенов се позовава на положителната оценка от НАОА от 2019 г. на проекта за филиал от 2018 г. на Академичния съвет на СУ. Споменава за сериозна потребност от филиала и за идеи за развитие на поклоннически туризъм:

"Мотивите на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за откриване на филиал в Бургас съответстват на мисията и стратегическата цел на висшето училище, определени от традицията и значението му като водеща институция за образование от класически тип, подготвяща професионалисти за различните социални и културни сфери на обществения живот.

Предложението е израз на сериозна обществена потребност на Бургас и региона, като целта е да се отговори на необходимостта от кадри за туристическия и културен бизнес в съчетание с духовна просвета и мениджмънт в областта на поклонническия туризъм", пише проф. Пенов.

Според него филиалът щял да осигури редица предимства на града и региона, да допринесе за културното му развитие, поради което "общинското ръководство и кметството на Бургас решително застават зад идеята за създаването му и осигуряват съответната материално-техническа база в необходимия капацитет за нуждите на обучението" - уверява служебният министър и бивш декан на Юридическия факултет на СУ.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-голямото висше училище у нас и включва в структурата си 16 факултета, три департамента, три научноизследователски института, обслужващи звена, лаборатории, образователни и научни центрове. В него работят около 1700 преподаватели, от които над 900 са хабилитирани. Той има 110 специалности от 29 професионални направления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

4

Читателка

28.10 2022 в 21:48

Софийският университет може всичко да си позволи - получавайки нямам представа колко заслужено най-висока рейтингова оценка почти във всички научни направления, всъщност се занимава с наука на средновековно ниво и гледа на всички останали университети с надменна наглост : Какво си въобразявате вие???
Рейтинговата класация на университети се изготвя от фондация "Отворено общество" - една неправителствена организация. Сътрудници на тази фондация преподават и в Стопанския факултет на СУ и в Американския университет, имат контакти и с много от другите университети. Това поставя под съмнение обективността на оценката им.

915

3

8LCHQ997B0oOvWE

25.10 2022 в 17:01

Аааа!Искаме и в Ямбол.

1730

2

Ivan

25.10 2022 в 16:25

Поредният идиот с титла!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!