Къде ще се помещава бургаският филиал на СУ: по проект е в Конгресния център, там не знаят

Александра Маркарян 28 октомври 2022 в 17:11 3792 0

Конгресният център в Бургас

Снимка БНР-Бургас

Конгресният център в Бургас

Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) не е информирано, че в Конгресния център в Бургас ще се помещава и филиал на Софийския университет, съобщава БНР-Бургас. Оттам са отправили запитване по внесения преди дни от служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов проект за създаване на филиала, за който OFFNews писа.

Според доклада на проф. Пенов - преподавател и бивш декан на Юридическия факултет на СУ - до Министерския съвет "за нуждите на филиала Община Бургас предоставя кабинети и зали в новопостроена сграда на конгресния център в града".

Да, но от ДППИ посочват, че Конгресният научно-изследователски център за контрол и изследване на Черно море с прилежащи офис площи е публична държавна собственост, а не общинска, и те не са информирани за подобни намерения. За да се отдаде под наем част от такъв имот, е необходимо да се проведе търг в съответствие със Закона за държавната собственост и правилника за прилагането му.

Сега проф. Пенов внася проект, който е още от 2018 година. Първоначалният план на СУ предвиждаше обучение на студенти по икономика и по администрация и управление, но заради пресищането на пазара с висшисти с дипломи от въпросните професионални направления, приемът в тези специалности беше ограничен. Сега планът е филиалът да обучава в направленията "Музикално и танцово изкуство" и "Религия и теология", където действително има недостиг на специалисти. Предлагат се магистърските специалности "Църковен мениджмънт" и "Християнско поклонничество", задочно обучение, и "Музикални медийни технологии и тонрежисура“ (бакалавър, редовно обучение) и "Аудио-визуален дизайн" и "Филмова и сценична музика" (и двете магистърски, редовно обучение). Предвижда се обучението на общо 40 студенти по специалностите от направление "Музикално и танцово изкуство" и 50 - по религия и теология.

След текущото обществено обсъждане предстои гласуването на проекта от правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови