Ректорът на МУ-София: Има усещане за посегателство върху автономията на университетите

Законопроектът на Митева е "най-добрият сценарий"

OFFNews 19 май 2022 в 18:16 2926 0

акад. Лъчезар Трайков

Снимка МУ София

Ректорът на МУ София акад. Лъчезар Трайков

Създаде се усещането за посегателство върху автономията на университетите. През 2020 г. беше първото усещане за посегателство и оттогава академичната общност стои на щрек.

Така ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков коментира пред бТВ проектите за нова методика за атестация на преподавателите във висшите училища и за нови критерии, внесени за обществено обсъждане от министъра на образованието и преподавател в СУ акад. Николай Денков. 

Как ще бъдат оценявани преподавателите: МОН предложи озадачаваща нова методика

По думите му внесеният от депутата от "Има такъв народ" Ива Митева законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет в частта, която обвързва разпределянето на 20 милиона лева допълнително за заплати на преподавателите срещу условието университетите да променят правилата си за атестиране на преподавателите в унисон с предложената от Денков нова методика, Трайков определи като "най-добрия сценарии". 

Ива Митева vs. Денков: Законопроект парира налагането на нови правила за атестация в университетите

"Нека си вземем парите за увеличение на заплатите и после да дадем време на ректорите, които знаят каква специфика имат преподавателите в университети си", каза още ректорът на МУ-София. 

Попитан дали и висшите училище ще излязат на протест, акад. Трайков посочи, че не е въпросът да се стачкува, а всяка промяна в правилата на системата на висшето образование да става след широка дискусия.

За думите на образователния министър, че има висши училища със 70% професори и доценти под изискванията на закона ректорът на МУ-София коментира, че процентите му се струват завишени. 

Истина или лъжа: има ли висши училища със 70% професори и доценти под изискванията на закона

Според него парите за повишаване на заплатите не трябва да се обвързва с критериите: "Аз увеличих вече заплатите, без да са дошли пари от тези 20 млн. лева. Имаме дефицит от 2,5 млн. лева, но говорим за това, че така или инфлацията ще надхвърли процентите".

По думите му заплащането ще се променя и 20-те млн. лева са задължителни.

"Дълбоко уважавам министър Денков. Познавам го от поне 10 години. Разговорите с него, дори споровете, винаги са били градивни.  и с който винаги разговорите са били градивни. Имахме дискусия в петък за това къде са несъгласията, откъде е напрежението. А напрежението е от това, че в един момент се опитаха някак си бързо и малко силово да се наложат тези правила", допълни акад. Трайков.

Ректорът добави, че след срещата в петък са "се разделили със сравнително добър тон", но с уговорката, че ще спазим срока до 30 май за изготвяне на критериите за академичен състав: "Даже бих посъветвал за още един месец, за да огледаме всички предложения". 

Относно идеята за сливане на университети ректорът на МУ-София обясни, че това не е измислено от Денков, а е проевропейска политика. "Моите приятели от Франция направиха подобни сливания и то на големи университети. Питах ги как се чувстват след сливането. Те нямат усещането че работят в по-значим университет, а се чувстват по-незабележим, че структурата е тромава", заяви още той. 

Готви се голямо окрупняване на университети у нас: намаляват държавните от 38 на 16

Според него хипотезата за сливанията е трябвало да бъде обсъдена малко по-различно, защото е започнала с "неясно организирани срещи в определени университети", а Денков е обяснил за какво става въпрос, но "малко по-късно". 

"Видя се, че Медицинска академия не работи и няма никакъв смисъл от това", допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови