Обсъждането на ПУП на Борисовата градина: Кучето е заровено в собствеността

Ще тръгне слух, че софиянци са най-големите пикльовци с тези тоалетни в парка, заяви представител на Спаси София

Юлиана Ончева 18 февруари 2022 в 07:59 8602 0

Ще тръгне слух, че софиянци са най-големите пикльовци с тези тоалетни в Борисовата градина. В Хайд парк намерих само една тоалетна и една за инвалиди. 

Това заяви Александър Колев от Спаси София на общественото обсъждане онлайн на ПУП на Борисовата градина, изготвен от проф. арх. Атанас Ковачев. В дискусията, която продължи над 3 часа, с въпроси и към главния архитект Здравко Здравков се включиха над 300 граждани и представители на различни организации. 

Колев коментира проблема със застрояването, предвидено в плана, което включва освен тоалетни, още алеи, подземни паркинги, детски площадки, реконструкция на стадион "Българска армия" и др. 

Основополагащ проблем на ПУП на Борисовата градина е частната собственост в него, обобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков мнението, което изразиха много от включилите се в обсъждането. По думите му това осакатява плана, а каквото и да се приеме сега ще бъде на нездрави основи. Търсят се различни начини да се реши проблемът, но те са палиативни, включително включването на къпалнята "Мария Луиза" в резерватната част, за да спрат желанията за строеж на несвойствени за парка обекти. "Сега има шанс въпросът да се реши генерално като се провери законността на сделките, станали преди 20-ина години, обясни Трайков. Според него това трябва да стане преди планът и становищата за него да бъдат разгледани на експертен съвет. 

Има 151 имота, представени уж като публични, а те са без акт за собственост, заяви Гергана Пирозова, създател на фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина". В къпалнята "Мария Луиза" има минерален извор, ПУП не е съгласуван с Басейнова дирекция, посочи тя. Според арх. Здравков обаче такова съгласуване има. 

На гара Пионер има имоти на НКЖИ, те поискаха планът да бъде съгласуван и с тях, обясни главният архитект. В кадастралната карта (по която е изготвян проектът) има грешки и непълноти и не гарантират документи за собственост, призна арх. Здравков. Районните кметове на "Средец", "Лозенец" и "Изгрев" да проверят тези разминавания, призова той. До приключването на процедурата за приемането на ПУП-а всеки имот ще има ясен документ за собственост и коректно отразяване в кадастралната карта, каза още Здравков. 

Много спорове предизвика и предвиденият подземен паркинг за над 400 места под Капитолия. Къде видяхте 14 дка, необходими за толкова паркоместа, които да се изкопаят, попита Александър Крумов от групата "Да спасим Борисовата градина". Той възрази и срещу създаването на огромни УПИ-та в Борисовата градина. Правите Румен Гайтански съсобственик на горите, а Гриша Ганчев - на Националния стадион, коментира той. 

Да се спре процедурата за този ПУП и да се изготви нов проект. Смисълът на заданието за изготвянето му беше да съхрани парка като място за отдих и рекреация, а това не е направено, подчерта Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България".  Тя настоя, че трябва да се направи геодезично заснемане на всяко дърво в парка. Проф. Ковачев отговори, че това не е направено в лесопарковата част, където не се предвижда изсичане на дървета. 

Адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов съобщи, че още 10 дка пред стадион "Българска армия" ще се превърнат в зелени площи.

В онлайн дискусията се включиха десетки фенове на ЦСКА в защита на стадиона и предвидените паркинги. На другия полюс бе искането стадионът изобщо да бъде премахнат от Борисовата градина. 

Позицията на Спаси София: 

Предложеният ПУП за Борисовата градина не трябва да се приема, защото е пълен с проблеми. Ето какво трябва да включва той, за да се защити публичният интерес: Отчуждаване на всички частни имоти в парка, вкл. къпалнята Мария Луиза и Летният театър, Конкретна стратегия за развитието на спортните обекти в парка - стадион Юнак, Конната база и Спортна София. Софияленд да бъде включен в обхвата на парка и така да се блокира възможността територията да се застрои. Без нови подземни и надземни паркинги в парка. Стратегия за опазването на биоразнообразието, която да забрани намеса в резервата и непозволени сечи.

Арх. Здравко Здравков:

„Възможността за придобиване от общината на частните имоти в Борисовата градина е една от основните задачи, които искаме да разрешим с изработването на Подробен устройствен план на парка. Единствената законова възможност за отчуждаване на частни имоти е да има влязъл в сила план", коментира той. И поясни, че в момента има две предложения за начина на придобиване на имотите. Предложението, разработено от юристите на направлението, е да се създадат големи поземлени имоти с отреждане „за парк“. По този начин общината ще участва като съсобственик в имотите и ще може да контролира всяко инвестиционно намерение. Другото предложение е в плана да се създадат по-малки имоти с отреждане „за социална инфраструктура“, които самостоятелно да бъдат предмет на отчуждителна процедура.

„И двата варианта ще бъдат обсъдени от Общинския експертен съвет, тъй като в момента мненията на юристите са раздвоени. Нашата цел е да изберем този, който дава най-силна защита на обществения интерес и най-сигурния механизъм за връщане на тези имоти на общината."

Главният архитект посочи, че частни в Борисовата градина, освен къпалнята „Мария-Луиза“ и Летният театър, са и такива около Дендрариума и при контактна част със „София ленд“, които са придобити от края на 90-те години до 2004 г. Едновременно с изработването на плана се отстраняват и несъответствията в кадастралната карта от главните архитекти на районите „Изгрев“, „Лозенец“ и „Средец“. 

„Общинският експертен съвет ще разгледа всички становища, които са получени от граждани и организации за проекта за ПУП на Борисовата градина. 1261 са становищата, получени в направление „Архитектура и градоустройство“, като от тях 1200 са напълно еднакви. Всички са сканирани и качени на сайта на НАГ със заличени лични данни. Експертният съвет ще ги разгледа и направи допълнителни препоръки към екипа на арх. Ковачев", посочи арх. Здравков. Той заяви, че получените становища са в две основни направления – защита на публичните функции на частните терени, ограничаване на новото строителство и възможностите за паркиране. 

Проектът за план предвижда два паркинга – на бившето трамвайно трасе от Телевизионната кула до Руското посолство за 104 места и подземен паркинг за 400 места на терена на автокъща „Капитолия“. И при двата предвидени паркинга не се отсича нито едно дърво. Липсата на прилежащи паркинги ще натовари изключително много с автомобили улиците до парка. 

Към момента проектът не предвижда влизане на автомобили в парка с изключение на коли на специален режим. Предложението на ЦСКА е една от алеите да се ползва за достъп до стадиона, като моето лично убеждение е, че достъпът до спортните имоти не може да става през алейната мрежа с автомобили. Затова планът трябва да даде решение и на проблема с паркирането, без да създава нови проблеми за близките квартали. 

Другите по-сериозни възражения към плана са по отношение на стадион „Юнак“ и стадион „Българска армия“ – дали да има ново строителство. Планът предвижда подобряване на свързаността на парка и чрез нови велоалеи. „Проектът „Зеления ринг“ – линеен парк с пешеходни и велоалеи, подобрява връзките на Борисова градина с други квартали. Планът за трасето от „Слатина“ до гара „Пионер“ е вече готов, но в момента се обжалва. Очакванията ни са след влизането му в сила НКЖИ да прехвърли терените на Столичната община. 

Първото обсъждане на ПУП-а бе на 13 януари. До 4 февруари бе срокът за изпращане на писмени становища по проекта. Снощи арх. Здравко Здравков увери, че гражданите могат да изпращат въпроси и мнения и сега, а те също ще бъдат обсъдени от Експертния съвет и екипа на проф. Ковачев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови