Няма как да живеем в здраво общество, ако сме слепи и глухи за проявите на нетърпимост: Над 400 български евреи с декларация след колажа с Паси

Александра Маркарян 20 юли 2023 в 13:29 6829 1

Проф. д-р Александър Оскар

Снимка Александра Маркарян

Проф. д-р Александър Оскар

Няма как да живеем в едно здраво, демократично общество, ако ние оставаме безучастни, слепи и глухи срещу проявите на нетърпимост. Това заяви председателят на Организацията на евреите в България проф. д-р Александър Оскар при представянето на декларация с публичен призив за реакция към българското общество, политици, общественици и медии срещу проявите на омраза и антисемитизъм на еврейската общност в България.

Подписания от повече от 400 евреи текст бе разпространен днес в Софийската синагога на брифинг, даден от проф. Оскар; бившия министър на външните работи Соломон Паси - който стана обект на последната антисемитска проява чрез канал в Телеграм на партия "Възраждане", директора на Американския еврейски комитет за България и Северна Македония Виктор Меламед; председателят на образователна фондация "Бет Шалом" Алина Леви; председателя на Централния израелтянски духовен съвет Максим Делчев; Жаклин Вагенщайн - издател и внучка на Анжел Вагенщайн; психиатърът Давид Йерохам.

Последният повод, провокирал инициативата, е колажът от канал в Телеграм на партия "Възраждане", който изобрази Соломон Паси в раирани затворнически дрехи, воден насила нанякъде от обградили и държащи го есесовци. Надписът към колажа гласи: "Като не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия".

Колажът предизвика сериозни негативни реакции.

ОЕБ "Шалом" сезираха прокуратурата, откъдето обявиха, че са възложили на ДАНС и ГДБОП да извършат проверка на парламентарната партия, ръководена от Костадин Костадинов. Тогава Костадинов реагира с думите, че източникът на колажа не била партията и че на свой ред ще сезират прокуратурата срещу "Шалом". Впоследствие "Възраждане" публикуваха позиция на сайта си, в която, наред с контраобвиненията си, се определиха като "най-голямата партия в България".

Самият Соломон Паси също коментира колажа с думите: "Фашизмът е като преизподнята — познава се от много далече — по зловонието! Тази неподражаема смрад на горяща сяра… Толерантността към фашизма е като толерантност към ада, който е готов да погълне всекиго, освен дяволите, които са на служба там".

Управляващата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" също не подмина мълчаливо колажа, а излезе с позиция.

Такава разпространи и Посолството на Израел в България:

"Ние сме се събрали да кажем, че няма значение дали дали дискриминираният човек е Хасан, Иван, Соломон или Гарабедян. Има значение дали ние ще опазим нашата демокрация.

Честно да ви кажа, аз изпитах известно удовлетворение от тази атака, защото ние много отдавна знаехме какво представляват тия хора. Много отдавна знаехме така, както нашите бащи са знаели какво представлява Хитлер. Сега изпитвам удовлетворение, че много, много, много повече хора ще си отворят очите и толерантността към нетолерантността ще намалее" - заяви Соломон Паси.

"Всички ние сме български граждани, безкрайно много обичаме България и помним много добре завета на тези достойни българи, които точно преди 80 години се опълчиха на една човеконенавистна идеология. Именно поради тази причина считаме за изключително важно случващото се в страната в момента да не остава без реакция", подчерта проф. Оскар.

Даниел Лорер (ПП-ДБ), който миналата година беше обект на подобни антисемитски кампании, коментира:

"Ние сме една малка общност в България. България е нашата родина и ние се чувстваме у дома си, ние се чувстваме част от българското общество така, както сме били стотици години. Така, както сме били част от българското общество редом с мюсюлманската общност, редом с ромската общност, редом с арменската общност. Това е нашето национално богатство – че ние сме пъстра и демократична страна. Страна, която пази своите малцинства така, както героичното спасяване на българските евреи го е доказало. Така, както Възродителният процес не бе позволено да се случи в мащаба, в който беше замислен. Ние знаем и помним това. И когато в нашите дни отново се използва език на омразата, който има различни форми – антисемитизъм – омраза към еврейската общност, ислямофобия, омраза към ромите, към различната сексуална ориентация. Всичко това ни кара да настръхнем и ние искаме да привлечем вниманието на българското общество колко е важно да пазим националното единство, защото езикът на омразата, когато бъде оставен без контрол, когато бъде оставен да се шири и най-лошото – когато бъде оставен да се използва от политиците, води след себе си до престъпления на омразата. Той легитимира насилието срещу различни. Всички ние, като общество, трябва да се обединим срещу това, за да не го позволяваме никога повече".

"Не можем да се крием анонимността на социалните медии, не можем да се крием зад депутатски имунитет" - отбеляза Виктория Бехар, а Максим Бехар напомни, че всяка събота, на шабат, еврейската общност се моли за българската държава и общество. "Ние сме тук, ние сме български граждани, най-естественото нещо е да искаме да живеем във все по-добра държава", каза той.

Българската еврейска общност е получила писма за подкрепа от МВнР, ПП-ДБ, всички държави в ЕС чрез обща позиция, отделно е получена подкрепа от Германия, Израел, САЩ, от Световния еврейски конгрес, Европейския еврейски конгрес, Лигата срещу поругаването, евродепутата Илхан Кючук, който е внесъл въпроса за разглеждане в ЕП.

Евродепутатът предупреждава ЕК, че има обезпокоителен ръст на антисемитизма и речта на омразата в България под претекста за свобода на изразяване. „Популистки фракции упорито се възползват от това право, за да подкопават толерантността и да насърчават климата на враждебност“, предупреждава той, без да назовава партия. Той дава за пример колажа със Соломон Паси и пита Европейската комисия:

1. Какви мерки предприема за справяне с речта на омразата от страна на публични фигури, снабдени с високи платформи и последователно регистрирани антисемитски и антималцинствени изрази?

2. Дали всички мерки, предвидени в Рамково решение 2008/913/ПВР по отношение на публичните подбуждане към насилие или омраза са били ефективно използвани?

3. Как Комисията ще гарантира ограничаването на антисемитизма офлайн и онлайн и ще осигури защита от антисемитизма на обществени места, както е обещано?

Текстът на декларацията, към която от днес нататък ще могат да се присъединят всички останали подкрепящи текста ѝ, гласи:

ДЕКЛАРАЦИЯ

на българските евреи

по повод на нарастващия антисемитизъм в България

Ние,

Долуподписаните български граждани с еврейски произход, български евреи и евреи, постоянно живеещи и работещи за бъдещето на страната ни,

Вярвайки, че българското общество, дало равни права и задължения на всички още с Търновската конституция от 1879 година и което, въпреки държавните репресии и ограничения към евреите през 40-те години на XX век, показа геройство и защити своите съграждани, продължава вече 30 години и ще продължава и занапред да защитава демократичните ценности, като не допуска ксенофобията, расизма и разделенията да подкопаят устоите на толерантността в нашето общество;

Притеснявайки се от засилването на прикрити и явни антисемитски прояви и реч, нехарактерни за традициите и националния характер на българския народ;

Осъзнавайки, че всеки опит за противопоставяне на тези действия и реч от страна на личности, организации и структури на еврейската общност в България бива демонизиран и определян за политически мотивиран, а представителите на еврейската общност в България стигматизирани като неблагодарни и обслужващи чужди интереси.

С голяма тревога заявяваме ясно и категорично:

Българските евреи са български граждани с равни права и задължения като всички останали граждани. Всеки от нас работи и твори спрямо силите и възможностите си за доброто и развитието на българското общество. Макар и с различни възгледи и разнообразни мнения по обществените въпроси, ние имаме ясна и еднозначна позиция спрямо езика на омразата, ксенофобията и антисемитизма и Организацията на евреите в България „Шалом“ е изразител на тази позиция. Ние заставаме зад нея във всеки опит борбата ѝ с тези прояви и реч да бъде подкопана – както от политически лидери, така и от обществени фигури.

Ние, българските евреи, помним и сме искрено и безрезервно благодарни на Българската православна църква и народ за спасението на българските евреи през Втората световна война и ще предаваме тези уроци на хуманност с гордост на всяко следващо поколение. Но ние няма да забравим и позорния Закон за защита на нацията и репресиите и гоненията, на които са били подложение нашите предшественици и ще се противопоставяме открито и гласно на всички опити тази история да се изтрие, изопачи или използва в съвременния политически дискурс в страната.

Ще продължим да работим спрямо силите, знанията и уменията си за доброто на нашата държава и общество, както винаги сме правили и както се очаква от всеки един българин.

Няма да допуснем хора или институции да определят качествата и да класифицират евреите или която и да е обществена група в България и да бъдем разделяни в категории: благодарни или неблагодарни, полезни или вредни. Всички ние като българи отговаряме пред еднакви закони и имаме равни свободи и всяко ограничение на тези свободи е осъдително.

Призоваваме

Българските институции, политици, общественици и медии да не остават безучастни към надигащия се антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата в България и да реагират при всяка една проява на нетолерантност в обществото.

Знаем, че въпреки внушенията и твърденията на определени личности, използващи политическия си капитал за сеене на омраза, българските граждани и институциите са мъдри и разсъдливи, спазващи законите и нормите на обществото и ще се включат с нас в спирането на тези притеснителни явления.

17 юли 2023 г.

Подписали:

1. Проф д-р Александър Оскар – председател на ОЕБ „Шалом“
2. Максим Делчев – председател на Религиозната общност на евреите в България – ЦИДС
3. Алина Леви – председател на фондация „Бет Шалом“
4. Ели Анави – вицепредседател на ОЕБ „Шалом“
5. Леонид Хаздай – вицепредседател на ОЕБ „Шалом“
6. Юлия Дандолова – изпълнителен директор на ОЕБ „Шалом“
7. Виктория Бехар – член на Изпълнителното бюро на ОЕБ „Шалом“
8. Светлозар Калев – председател на РОЕ Шалом – гр. Пловдив
9. Николай Гълъбов – председател на Федерация на ционистите в България
10. Доц. Тодор Чобанов – председател на Организацията на приятелите на Израел в България „Негев“.
11. Виктор Меламед – директор за България и Северна Македония „Американски еврейски комитет“
12. Йоел Ифрах, Главен равин на Република България
13. Етиен Леви, изпълнител
14. Жаклин Вагенщайн, издател
15. Аврам Михаел, инженер по телекомуникации
16. Аглая Самоковлийска, адвокат
17. Ада Евтимова, програмен координатор
18. Алберт Израел
19. Александра Александрова, студент
20. Александра Леви
21. Александър Барух
22. Александър Даскалов
23. Александър Иванов
24. Александър Караджов, логистик
25. Александър Севиля, ортопедичен техник
26. Александър Сиди, политик
27. Алина Габер, директор по подбор на персонала
28. Ана Караджова, психолог
29. Ана Тодорова
30. Ангелина Котева, учител
31. Андрей Кало
32. Анета Таджер, адвокат
33. Аника Фархи
34. Анна Данкина, счетоводител
35. Анна Мезан
36. Анна Рожкова
37. Анна Хаджимишева, историк-културулог, книжар
38. Анушка Леви
39. Арон Песах
40. Аспарух Петков, инженер
41. Асуир Арав, инженер
42. Ася Голешовска
43. Бека Коен
44. Бека Лазарова, икономист
45. Беки Ашер
46. Бенжамен Акиваев
47. Берта Алберт Върлова
48. Берта Мензан – Говедарова, инженер
49. Бети Самоковлийска
50. Бонита Лилкова, баскетболен съдия и секретар
51. Борислава Димитрова, счетоводител
52. Боряна Велчева, анализатор
53. Боряна Романо
54. Боряна Шлахтичман
55. Босин Ростислав
56. Боян Доганов
57. Валентин Матев, предприемач
58. Валентина Атанасова
59. Валери Исаев
60. Валери Коен
61. Ваня Братованова, тонрежисьор
62. Ваня Иванова, журналист
63. Ваня Костова
64. Ваня Кънчева, агроном
65. Васил Атанасов, инженер
66. Васил Колев
67. Венета Бехар
68. Венета Велинова, бранд съветник
69. Венеция Гарова
70. Вера Камберова
71. Весела Тодорова, оптик
72. Вида Захариева
73. Виктор Давчев
74. Виктор Мезан, изпълнителен директор
75. Виктор Таджер, инженер
76. Виктор Хазан
77. Виктория Аврамова, инженер
78. Виктория Атанасова
79. Виктория Сузи, технически сътрудник
80. Владимир Караниколов, филмов продуцент
81. Владимир Петков, студент
82. Владислав Дзюбов, компютърен специалист
83. Владислав Чакъров
84. Габриел Бехар
85. Галина Мулешкова, юрист
86. Георги Живков, машинен инженер
87. Георги Цеков
88. Гергана Динева, доцент, доктор по философия
89. Гергана Кръстева, комисионер
90. Гриша Атанасов, журналист
91. Давид Бенйозеф, лекар
92. Давид Иерохам, лекар, психиатър, психотерапевт
93. Давид Калдерон, производствен ръководител
94. Давид Леви
95. Даниел Франк
96. Даниела Каролева, психолог
97. Даниела Овадия
98. Даниела Тошева Гунева, лекар
99. Дарина Банова
100. Дебора Шофелинова, специалист връзки с обществеността
101. Дейв Дейвид Бохбот
102. Денница Бранкова
103. Десислава Коен
104. Десислава Моше Недков, лекар по дентална медицина
105. Десислава Цонева, учител
106. Деспина Станева, филолог
107. Джулия Гинзбург, хранителен експерт
108. Диана Далева, административен мениджър
109. Диана Коен
110. Диана Самоковлийска, архитект
111. Дилян Бехар
112. Димитринка Илиева, компютърен специалист
113. Димитър Ангелов
114. Димитър Иванов, проектен ръководител
115. Димитър Саллаков
116. Димитър Стойчев, инженер
117. Диян Димитров
118. Добрин Шамлиев
119. Долорес Мешулам, редактор
120. Доц. д-р Нарцис Нисим Калева-Ходжева, лекар
121. Д-р Калина Михова, Учител
122. Ева Машиах
123. Евгения Рабинович
124. Екатерина Асса, търговец
125. Елена Калева, юрист
126. Елена Меламед, филмов продуцент
127. Елза Меламед, учител
128. Ели Коен
129. Елизабет Леви, мениджър
130. Елик Маринчевски, архитект
131. Елин Тодоров, председател на РОЕ Шалом, гр. Лом
132. Елина Пъстрилова, лекар
133. Елица Велкова, адвокат
134. Елица Колева, учител
135. Елия Москона
136. Ема Челибакова – Мезан, лекар по дентална медицина
137. Еми Барух, журналист
138. Емил Бехар, педагог, общественик, пенсионер
139. Емил Елазаров
140. Емил Машиах
141. Емил Соломонов, инженер
142. Емилия Партинова – Тодорова, финансист
143. Емилия Юлзари, преводач
144. Естер Канети
145. Естер Леви
146. Етел Барух
147. Еял Натан, инженер
148. Жак Бенароя
149. Жак Франсес
150. Жаклин Коен, административен секретар
151. Жаклин Митова, архитект
152. Жаклина Николова, счетоводител
153. Живка Гьорчева
154. Залмен Бехар
155. Зафер Галибов, фотограф
156. Зелма Алмалех, журналист
157. Зелма Каталан, доцент д-р СУ "Св. Климент Охридски"
158. Зелма Леви, физик - доцент в БАН
159. Ива Тупарова
160. Иван Георгиев Канети, консултант по финансиране на иновации
161. Иван Петров, учител
162. Иван Христов Тахтаков
163. Иванка Славова
164. Ида Аладжем, мениджър човешки ресурси
165. Изабела Иванова - Кабул
166. Илия Атанасов, фотограф
167. Илия Калдррон, програмист
168. Илиян Костов, IT мениджър
169. Ина Йорданова, инспектор
170. Ина Романо-Тасева
171. Ирена Бранкова, офис асистент
172. Ирена Ганчева, учител
173. Ирена Цестник, учител
174. Ирина Арие, организатор
175. Ирина Георгиева
176. Ирина Иля Албахари –Атанасова, туристически агент
177. Ирина Лазарова, графичен дизайнер
178. Ирина Михаел, лекар
179. Ирина Перянова, доцент, доктор
180. Ирина Петрова, хигиенист
181. Исаак Паси
182. Исак Мезан
183. Исак Леви
184. Исак Мандил
185. Искра Аврамова Димитрова, акушерка
186. Искра Хазан, фармацевт
187. Ицхак Финци, актьор
188. Йосиф Алмалех
189. Йосиф Бераха, печатар
190. Йосиф Заркин
191. Йосиф Йосифов
192. Йосиф Лазар, инженер-химик
193. Йосиф Левиев, минен инженер
194. Йосиф Мешулам, журналист
195. Йосиф Нисимов
196. Йоско Молхов, икономист
197. Калина Добрева
198. Камелия Логиновска, инжинер, биотехнолог
199. Карина Оскар, рекламист
200. Карина Хазан, лекар-специализант
201. Катерина Сергиенкова
202. Катрин Урумова, студент
203. Катя Меламед, историк, археолог, доктор по история и археология
204. Кирил Нинов, председател на Младежка секция в Дружеството за ООН в България
205. Клер Леви, музиковед, професор
206. Красимир Живков, учител
207. Красимира Готева, икономист, председател на РОЕ Шалом Стара Загора
208. Красимира Живкова
209. Кристина Бранкова
210. Кристина Петовска, технически секретар
211. Кристиян Иванов Тахтаков
212. Лазар Николаев, Инженер
213. Леа Вълчев, студент
214. Леа Давчева, коуч
215. Леа Коен, писател, дипломат, народен представител във ВНС
216. Леон Анави
217. Леон Москона, културовед
218. Леонтина Израел, Институт за социални и синдикални изследвания и обучение, зам-директор
219. Лидия Капонова
220. Лиза Овадия, старши експерт
221. Лика Ешкенази, вокален изпълнител
222. Лили Аструк
223. Лили Бенун
224. Лили Бехар
225. Лили Токаджиева, учител
226. Лилия Кантер, учител
227. Лиляна Иванова
228. Лиляна Пелова, художник
229. Лина Делчева
230. Лина Кепова, маркетинг мениджър
231. Линда Катеринска
232. Луна Колева
233. Любка Давидоф
234. Любомир Коен
235. Людмила Стайкова
236. Людмила Файн
237. Магдалена Ескенази, електроинженер
238. Мадлена Леви-Примо, мениджър
239. Майя Конфино, химик
240. Максим Бенвенисти
241. Максим Кало
242. Максим Лазаров
243. Максим Леви
244. Максим Таджер, лекар
245. Маргарита Гарчева
246. Мари Джаин–Попова, медицинска сестра
247. Мариета Левиева, инженер
248. Марина Николова, моделиер
249. Мария Алмалех, медицинска сестра
250. Мария Ачкова, учител
251. Мария Михаел, ръководител
252. Мария Сафирова
253. Мария Хаимова-Шофелинова, учител
254. Мария Шекерджийска
255. Марияна Пилова–Машиях, технически сътрудник
256. Мартин Аладжем, финанси
257. Мартин Добрев, лекар
258. Мартин Леви, бизнесмен
259. Мартин Леви, строителен предприемач
260. Мартин Леви, търговец
261. Матилда Самуилова
262. Мая Попова, търговски представител
263. Мая Тименова–Коен, доцент
264. Мая Чолакова, биолог
265. Мая Якова-Кановска, управител
266. Миланка Патак, юрист
267. Милена Монова
268. Милена Пелишева
269. Милена Спасова, икономист
270. Мира Криспин
271. Михаела Комфорт-Ангелова, учител
272. Михаела Пунчева
273. Михаил Финци, счетоводител
274. Михайлина Павлова, журналист
275. Мишел Израел, физик, биофизик, медицински физик - преподавател/професор в Медицински университет
276. Моис Катаривас, учител
277. Мони Алмалех, филолог, професор
278. Моника Левиева
279. Надя Гринберг
280. Надя Кантарева-Барух, журналист
281. Надя Спасова, банкер
282. Натали Асса
283. Наталия Тодорова, програмен директор в НПО
284. Нейчо Диков, държавен служител
285. Нели Луна, инженер
286. Нисим Исак Барух
287. Нико Бенбасат, магистър-фармацевт
288. Никола Дандолов
289. Николай Илиев, икономист
290. Ния Господинова, организотор
291. Обис Д. Кастаньо, професор по физикохимия
292. Павел Ескенази, мениджър проекти
293. Паола Абаджиева, лекар
294. Паско Пенев
295. Петко Анчев, мениджър
296. Петър Щърбанов
297. Петя Цветкова, зъботехник
298. Пламен Барух
299. Пламен Шинов, застраховател
300. Поли Захариева
301. Поли Калдерон
302. Полин Пинкас
303. Полина Костова, асистент режисьор
304. Полина Сачева, студент
305. Радина Русева-Златкова, продуцент
306. Радост Николаева-Коен, мениджър на НПО, поет и културен изследовател
307. Радостина Намер, алавен експерт
308. Радостина Рубенщайн, SAP консултант
309. Рахамим Хаимов
310. Рахел Коен
311. Рашел Коен
312. Рая Данон, учител
313. Ребека Клейтман, адвокат
314. Регина Томалевска, архитект
315. Режина Жак Джераси, лекар интернист - нефролог
316. Рени Браунщайн, учител по музика
317. Рени Джейкс
318. Рети Исак Бъчварова, лекар
319. Рина Георгиева
320. Роберт Джераси, председател на Националния съвет на религиозните общности
321. Роза Арие, икономист
322. Роза Бераха
323. Роза Бергер
324. Роза Машиах
325. Росица Гефен, адвокат
326. Руби Бенбасат, химик
327. Румен Леонидов, журналист
328. Румен Николов, геодезист
329. Румен Тотев
330. Рут Фабрикант, проектант
331. Сабетай Варсанов, икономист
332. Савино Батанов, композитор
333. Самуил Анжел, икономист
334. Самуил Коен
335. Самуил Мойсеев
336. Сара Песах
337. Сарика Лазова
338. Светлозар Калев, предеседател на РОЕ "ШАЛОМ" - Пловдив
339. Светослав Гавазов
340. Светослав Нейчев
341. Светослава Калдерон-Георгиева
342. Свилен Делчев, медицински брат
343. Свобода Карчева, старши учител
344. Свобода Тошева, икономист
345. Себастиана Гершон-Иванова, мениджър
346. Сергей Розберг, икономист
347. Силвия Бехар, дизайнер
348. Силвия Дилова
349. Силвия Неделчева
350. Сима Юлзари
351. Симеон Кръстев, художник, член на СБХ
352. Симеон Младенов, учител
353. Симона Вичева
354. Симона Самуилова, главен асистент доктор, учител
355. Славея Неделчева, докторант
356. Соломон Москона, управител на фирма
357. Соня Бехар
358. Соня Леви, медицинска сестра
359. Соня Семах
360. Соня Стойкова
361. София Атанасова, инженер по комуникационна техника
362. София Иванова, мениджър доставки
363. София Каталан, филолог
364. София Коен, CMO
365. Станислав Кършев, охранител
366. Стела Бехар, преводач
367. Стела Дионисиева, експерт "Програми и проекти"
368. Стефан Каралеев, образователен координатор в ОЕБ "Шалом"
369. Стефани Леви
370. Стоян Илиев
371. Стоян Михайлов Бъчваров, инженер
372. Сузана Катаривас-Ботева, актриса
373. Тал Алмог
374. Тама Смолер Асенова, специалист човешки ресурси
375. Тамара Ашер, инженер-химик
376. Таня Меламед
377. Татяна Стоилова, стоматолог
378. Теодора Георгиева, адвокат
379. Теодора Илиева Кашилска, юрист и нотариус
380. Тереза Исакова, сладкар
381. Фани Иванова-Пилова
382. Фани Илчева
383. Фани Криспин, учител
384. Фроска Велкова
385. Хаим Машиях
386. Хаим Пардо
387. Цветан Костов
388. Цветелина Фридман
389. Цветко Сузи, продавач
390. Цветомира Илиева, ръководител отдел
391. Чавдар Йорданов
392. Чавдар Стоев Шинов, писател
393. Шели Коен-Паликарева, инженер
394. Шинто Меламед
395. Юлия Гавазова
396. Юлия Георгиева
397. Юлия Харалампиева Жарова, юрист
398. Юрий Меламед, управител на фирма
399. Явор Станков
400. Яко Пилософ
401. Яна Леви
402. Яна Мороз

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика