Прокуратурата се задейства по сигнала на Шалом: ДАНС и ГДБОП започват проверка на Възраждане

Александра Маркарян 14 юли 2023 в 17:11 6522 3

Колажът, заради който председателят на Шалом проф. д-р Александър Оскар подаде сигнал срещу Възраждане в прокуратурата.

Снимка Скрийншот

Колажът, заради който председателят на Шалом проф. д-р Александър Оскар подаде сигнал срещу Възраждане в прокуратурата.

Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС и ГДБОП да извършат проверка по сигнала на Организацията на евреите в България "Шалом" срещу политическа партия "Възраждане".

Той беше подаден заради колаж от канал в Телеграм на Възраждане, на който бившият външен министър Соломон Паси в раирани затворнически дрехи е воден насила от четирима есесовци някъде. Внушението, че това "някъде" е концентрационен лагер от времето на Нацистка Германия прави надписът "Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия".

Ще се проверява дали са извършени престъпления по чл. 162 и 164 от Наказателния кодекс, информират от прокуратурата.

Двата члена гласят:

Чл. 162. (1) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

(2) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

(3) Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел извършването на деяния по ал. 1 и 2 или системно допуска извършването на такива деяния, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева, както и с обществено порицание.

(4) Който членува в такава организация или група, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.

Чл. 164. Който проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, се наказва с лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

(2) Който оскверни, унищожи или повреди религиозен храм, молитвен дом, светилище или прилежаща към тях сграда, техни символи или надгробни паметници, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева.

"Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил извършването на съвместна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) и отдел „Киберпрестъпност" при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" на МВР.

В хода на проверката ще се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин граждани и/или народни представители от 49. Народно Събрание проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на религиозна основа.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

За резултатите обществеността ще бъде информирана", уверяват от прокуратурата.

По-рано днес пред журналисти в Народното събрание председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов отрече каналът в Телеграм да е официалният на "Възраждане". Той твърди също така, че колажът е бил споделен в него не от партията.

"Александър Оскар в сигнал до Софийска районна прокуратура открито вменява престъпление, извършено от „Възраждане", покриващо съставите на престъпленията по чл.162 и чл.164 от Наказателния кодекс (НК). В тази връзка „Възраждане" ще депозира сигнал до Прокуратурата за извършено спрямо нея престъпление по чл. 286 от НК. Според закона - Чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание" - заявиха от пресцентъра на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2159

9

Kilca

18.07 2023 в 08:48

Колажа отлично характеризира кремълската партия.

12000

2

ringup

14.07 2023 в 18:48

Копейкин има доста други изцепки,лично сътворени от него и добре документирани,защо е още на свобода???!!!

2550

1

alfakentavur

14.07 2023 в 18:42

И кой не осъзнава, че това са новите Атака? И те ще свършат като старите.
И ако има следващи - всеки гласувал за тях трябва да бъде лишен от право на глас.
 
X

Да помогнем на украинските деца!