''Прекрачихте всички граници'': ''Шалом'' даде ''Възраждане'' на прокурор заради този колаж

Александра Маркарян 14 юли 2023 в 09:47 31078 16

Колажът, който може да отведе Възраждане в съда.

Снимка ПП Възраждане

Колажът, който може да отведе Възраждане в съда.

"Прекрачихте всички граници." След този коментар към "Възраждане" на проф. д-р Александър Оскар оглавяваната от него Организация на евреите в България "Шалом" даде парламентарно представената политическа партия на прокурор.

Гневът му провокира колаж, на който бившият външен министър Соломон Паси в раирани затворнически дрехи е воден насила от четирима есесовци някъде. Внушението, че това "някъде" е концентрационен лагер от времето на Нацистка Германия придава надписът "Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия". (Запазваме оригиналния правопис. Пропусната от недоучилия български език националист запетая тук е най-малкият проблем.)

Колажът е публикуван в официалния канал в Телеграм на ръководената от Костадин Костадинов партия.

Преди две седмици представители на ПП “Възраждане” отправиха обвинения към членовете на еврейската общност в България, определяйки ни като нацисти и фашисти. Снимката и коментарът към нея са силно обезпокоителни и показват изродено и престъпно мислене - коментира по този повод проф. Оскар.

В последвалия сигнал до Софийска районна прокуратура се казва:

Организация на евреите в България „Шалом“ е самоуправляваща се организация на евреите в България, сред основните цели на която е противодействието на всякаква проявни форми на антисемитизъм и национален шовинизъм, както и на език на омразата, насочени срещу етническите и религиозните малцинства изобщо и срещу българската еврейска общност в частност.

Считаме, че публикация, споделена в официалната група на политическа партия „Възраждане“ (с БУЛСТАТ № 176845471) в социалната онлайн мрежа Telegram (на адрес: Telegram: Contact @vazrazhdane), представлява проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България. Поради високата степен на обществена опасност на подобни изявления и тяхната несъвместимост с установените в демократичната и правова държава принципи на толерантност, равенство, плурализъм и защита на етническите и религиозни малцинства, езикът на омразата е криминализиран от Наказателния кодекс (НК). Разпоредбата на чл. 162, ал. 1 от НК въздига в престъпления актовете на проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, а чл. 164, ал. 1 – еквивалентни актове на религиозна основа. Съгласно цитираните разпоредби проповядването и подбуждането към дискриминация, насилие или омраза могат да се осъществяват под различни форми - чрез слово, печат или други средства за масова информация, включително и чрез електронни информационни системи, както е в настоящия случай.

Публикацията, споделена в групата на партия „Възраждане“ в Telegram, представлява фотоколаж, изобразяващ група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, които насилствено отвеждат друго лице. Държаното от тях лице е Соломон Паси - добре познат български политик, учен и общественик от еврейски произход, бивш народен представител и министър на външните работи. Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“. Нито авторът на фотоколажа, нито самоличността на лицето, което го е споделило в групата на партия „Възраждане“ в Telegram, са ни известни.

Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство. Те представляват недопустима подигравка с едно от най-мрачните събития в световната история – осъществения от страна на нацисткия режим в Германия преди и по време на Втората световна война геноцид срещу милиони евреи, населявали територията на Европа. По време на Холокоста евреите са подложени на преследвания от страна на германското правителство. Масово и системно са нарушавани техните основни човешки права - на живот, телесна неприкосновеност, здраве, собственост, семеен и личен живот, свобода на придвижване и на упражняване на професия и др. Жертвите на Холокоста са интернирани принудително в концлагери, подлагани са на многобройни унижения и лишения и са масово избивани, включително чрез добре известните „газови камери“. Именно към избиването на евреите в „газовите камери“ препраща публикацията, споделена в официалната Telegram група на партия „Възраждане“. Посочената подигравателна публикация не само недопустимо осмива колосалните трагедии на Холокоста, но и представлява проява на език на омразата към еврейската общност и към господин Соломон Паси в частност. Нещо повече, фотоколажът и текстът към него съдържат явна заплаха към евреина господин Соломон Паси и подбуждат българското население към дискриминация, насилие и омраза срещу евреите.

Тази цел е постиганата успешно, както става ясно от коментарите под споделянето на описаната публикация в социалната онлайн мрежа Facebook.

На 12.07.2023 г. публикацията в Telegram е споделена във Facebook от председателя на ОЕБ „Шалом“ - Александър Оскар, на неговия личен профил (на адрес https://www.facebook.com/alekoscar). Публикация на Александър Оскар е споделен и от господин Исаак Паси в неговия профил (https://www.facebook.com/profile.php?id=100025550478822). Господин Исаак Паси е споделил публикацията, за да изрази своето възмущение от нанесената на баща му господин Соломон Паси обида, както и от факта, че членуваща към момента в българския парламент партия публично и официално изразява чрез фотоколажа своята антисемитска и фашистка позиция. В коментарите под публикацията на господин Исаак Паси се е разразила ожесточена дискусия. Някои от направените от различни физически лица коментари са явно и безспорно доказателство, че фотоколажът и текстът към него разпалват сред обществото етническа и религиозна омраза и нетърпимост и подтикват към език на омразата, агресивни изказвания, недвусмислени заплахи с физическо насилие и ясно заявена фашистка реторика. Примери за такъв език на омразата са следните коментари:

- „Исаак Паси еми нема,те хората като гледам добре са те разбрали“;

- „Исаак Паси мене ми дреме на ****** (изтрито от подателя на сигнала) и за руснаците и за украинците, ако питаш мен искам да се избият взаимно защото по нахални и противни от тия няма“;

- „Исаак Паси аз мога да бъда и по точен,Да живее Фюрера“;

- „искаш ли да се видим на живо, г-н Георгиев, и да си изясним позициите, че така по фб ми е смешно????“;

- „Исаак Паси мисля че знаеш от кой отбор съм от коя група съм и коя идеология изповядвам???И никога не съм го крил“;

- „Konstantin Ivanov Няма да ти хареса. Аз съм 58 годишен полковник, въоръжен до зъби и срещата ни няма да протече както си представяш. Бил съм в Ирак и Афганистан, налагало се е да правя много неща. ????, ако ме разбираш.“;

- „Diman Georguev Въоражи се колкото искаш,само изпили мерника на пушката,че като ти го завра на ****** (изтрито от подателя на сигнала) да не я обива!!!Виждаш ли се колко си смешен бе палячо,аз те карам да се видим като мъже ти ми обясняваш че си пагон и имаш оръжие“;

- „Konstantin Ivanov Не бе, смотан. Казвам ти, че срещата няма да протече както си представаш. Заплахата за дъщеря ми ми дава много добра позиция. Ще ти напълня кухата глава с олово и няма да те лежа даже. Схващаш ли? Смотаняк.“;

- „Diman Georguev ако имаш и син и него ****** (изтрито от подателя на сигнала) не се притеснявай…после ще мина през теб и жена ти!!!Ще раздам любов на залото ти семейство!!!!А щом си любител на оловото имам олово в ****** (изтрито от подателя на сигнала) ,ще ви хареса смолянски селяндури“;

- „Konstantin Ivanov Говедо си ти. Тъпо просто говедо. Торба с лайка и уста да ги консумира.“;

- „Diman Georguev Събери си всички патрони,като ти ги набутам ****** (изтрито от подателя на сигнала) да може да не ти хлпче…“.

Прилагаме извадка от Фейсбук страницата на господин Исаак Паси с коментарите под нея.

Следва да се отчете и фактът, че посочената публикация е достигнала до много широк кръг от хора. Само членовете на групата на партия „Възраждане“ в Telegram са 2016 на брой към днешна дата, а отделно от това публикациите на Александър Оскар и и на Исаак Паси, са били многократно споделени.

УВАЖАЕМИ РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

С оглед на гореизложеното моля да предприемете необходимото за установяване на самоличността на лицата, отговорни за създаването на описания фотоколаж и за публикуването му в официалната група на партия „Възраждане“ в социалната онлайн мрежа Telegram, и да извършите проверка дали гореописаните действия представляват съставомерно деяние, инкриминирано като престъпление по НК, и, при наличие на достатъчно данни на извършено престъпление, да образувате досъдебно производство срещу виновните лица.

Приложения:

1. Копие от публикация на Александър Оскар в социалната мрежа Facebook.

2. Копие от публикация на г-н Исаак Паси в социалната онлайн мрежа Facebook с коментари на потребители.

С уважение:

Проф. Александър Хуго Оскар - председател на ОЕБ „ШАЛОМ“

Няколко часа по-късно прокуратурата съобщи, че е възложила проверка по сигнала на ГДБОП и ДАНС. Още за нея вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

17

bozhik

18.07 2023 в 15:13

г-н Оскар, както се казва: 'Във всяко стадо си има мърша'.
Срам ме е, че такова поведени b ксенофобия се възраждат,но всички не сме такива. Както и не всички евреи искат да се 'изсерат на Православието'.

1000

16

Rdn

14.07 2023 в 15:14

Възраждане, Възродителен процес - не се ли повтаря нещо след време, дали е случаен еднаквият корен в двете наименования? Инак е все едно кого дискриминираш - турци или евреи. Все недопустими "патриотични" извращения.

-529

15

6екеr4о

14.07 2023 в 14:24

Отново искам да подчертая - 2 000 последователи в Telegram групата на партия „вГъзраждане“!

Преди време сърбите се бъзикаха: "У бугарски вестник само датата е верна"!

Ма после почнахме да си купуваме привечер, след 20:00 часа, по централните кръстовища в София утрешните вестници, та и тая сентенция се обезмисли.

Сега какво можем да кажем/мислим за българската социалогическа мисъл, която дава на "вГъзраждане" такава огромна електорална подкрепа, а у интернет групата - само 2000???

Българската социологическа наука по точност се приближава до астрологическата такава...

1000

14

Снежка

14.07 2023 в 13:33

Май си търсят начин да ги забранят, та белким си вдигнат процентите за избори.

12021

13

bls

14.07 2023 в 12:34

"Пропусната от недоучилия български език националист запетая тук е най-малкият проблем." Без да се заяждам, но я проверете пунктуацията тук?

3650

12

ImBlack

14.07 2023 в 11:27

Русия се управлява от фашистки режим.
иZраждане е фашистка партия, която обслужва срещу заплащане интересите на фашистката хунта в Кремъл и в ущърб на България и българските граждани.
ТОВА СА ФАКТИТЕ!

-529

11

6екеr4о

14.07 2023 в 11:08

Страхотна популярност, цели 2000 последователи в Telegram група на партия „вГъзраждане“!?

А аз си мислех, че плоскоземците са доста повече...

1020

9

bugomix

14.07 2023 в 10:43

Немислимо! Сериозно съм разтревожен за психическото състояние на една част българи, привържениците на Възраждане. What about, казват че украинците, та и хората които ги подкрепят са фашисти, а виж те какво споделят.

723

8

user4eto

14.07 2023 в 10:41

Коментарите пряко отговарят на факта описан текста от където е цитата:

"Ако има някаква апокалиптична опасност за България, тя е в апокалиптично падналата интелигентност на популацията ни. Според изследване на Р. Лин и Бъркли, от 2019-та, средното IQ на България е ударило кошмарните 83 точки, най-ниското в Европа (зад нас са само Македония и Албания, което едва ли е случайно). За сравнение средното IQ в Турция си е все така 87, в Англия и Германия е 100, във Финландия е 102, в Чехия и Унгария 95-6 и т.н.)
Да осъзнаем какво означава 83 точки IQ. Медицинската граница за моронизъм е 80!
Що е моронизъм - буквално - лека идиотия, мека форма на интелектуален дефицит. "
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика