ПП-ДБ с остра декларация срещу Възраждане след колажа със Соломон Паси

Александра Маркарян 17 юли 2023 в 16:38 4695 0

Колаж

Снимка Възраждане

Колаж

Остра декларация срещу партия "Възраждане" публикува коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Видно от текста, тя е провокирана от колажа от канал в Телеграм на "Възраждане", в който бившият външен министър Соломон Паси е изобразен в раирани дрехи, воден насила нанякъде от есесовци, чийто надпис гласи "Ако не искаш от руския газ ела да ти пуснем нашия".

Първи срещу провокацията реагираха от Организацията на евреите в България "Шалом", които подадоха сигнал в прокуратурата. Същия ден от държавното обвинение съобщиха, че са възложили проверка на ГДБОП и ДАНС за предполагаемо извършено престъпление. Коментар направи и самият Паси, който определи толерантността към фашизма като "толерантност към ада". Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов първоначално обясни, че не става въпрос за официален канал в Телеграм на "Възраждане", както и че източникът на колажа не е самата партия. Впоследствие партията публикува позиция, в която отправи контра обвинения към "Шалом" и заяви, че на свой ред ще подаде сигнал срещу тях.

В днешната позиция на ПП-ДБ се казва:

"Във връзка с проверка на прокуратурата за наличие на достатъчно данни за престъпление по чл. 162 и 164 от Наказателния кодекс за разпространени призиви за насилие с елементи на фашистка пропаганда в група на Възраждане, “Продължаваме Промяната – Демократична България” призовава ПП “Възраждане” да преустанови стратегията “атаката е най-добрата защита” и ясно да заяви мнението си за разпространения в Телеграм групата “Възраждане” колаж с призив за насилие и антисемитизъм. Изказването на Костадин Костадинов, включващо заплаха за ответен сигнал срещу инициаторите на сигнала, считаме за форма на натиск. Всеки, станал свидетел на престъпление, е длъжен да сигнализира органите на реда. Обратното е бездействие.

Само за последните месеци Възраждане инициираха няколко безпрецедентни призива за насилие и ограничаване правата на хората в България. Като започнем от възпрепятстването на свободното движение и заплахи срещу граждани при провеждане на филмова прожекция; минем през насилственото спиране на Явор Божанков и Манол Пейков да изразят като народни представители мнението си от трибуната на Народното събрание; минем през безпрецедентните личности атаки срещу Даниел Лорер, точно от водача на Възраждане, по които е заведена жалба в Комисията по дискриминация; добавим призивите за нахлуване в Народното събрание; и не на последно място припомним арогантното разпространение на лъжи и всяване на страх, че български граждани ще бъдат изпращани в Украйна и множество случаи на разпространение на дезинформация и неистини.

Недоумение буди фактът, че Президентът досега не е изказал мнение по поведението на Възраждане, въпреки честите си коментари на политическата ситуация в България. Защо?

Цялата сила на закона следва да се ползва в защита на правото на всеки български гражданин за живота, достойнството и правата на личността, както повелява Конституцията и Всеобщата декларация за правата на човека на ООН.

Призивите към престъпление и толерирането на престъпления са престъпления сами по себе си.

Висша ценност на демокрацията е свободата на словото и плурализъм в политическия спектър, но в основата й стои върховенството на правото и справедливостта. Няма да допуснем злоупотреба нито с върховенството на закона, нито с насилието над който и да е български гражданин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!