'Корал' - оградената с тел българска природа

OFFNews - Бургас 29 май 2018 в 18:53 7144 0

Снимка Виктор Димчев/Фейсбук

Ограденият път към "Корал"

Идеята за създаването на природосъобразни плажове (или т.нар. екоплажове) беше шумно промотирана и рекламирана преди няколко години. Едно от условията е ивицата да е такава, че на нея да не може да се развива стопанска дейност като барове, плажни капанчета и други подобни. Но никой не каза нищо за местността около плажовете…

И именно стопаните на придобитите преди време земи около „Корал“ (след като е сменено предназначението им, а впоследствие – разпродадени) набиха колове около тази идея и я оградиха с тел.

От близо месец пътят към един от красивите и все още незастроени плажове спира в опънат транспарант, на който пише „Частен имот“ и че е разрешено преминаването само на пешеходци, които за да стигнат до ивицата, трябва да се промъкват през гората като партизани. А частникът е испанската компания „Ибердрола Инмобилиария“, която има 120 декара земи в района зад плажа и апетити за изграждане на „жилищна база“ (почти) на брега на морето. Което сигурно не би било странно, ако по-голямата част от техния терен попада върху дюни, които са държавна собственост и са защитени от закона.

След като защитниците на плаж „Корал“ организираха протест, от испанската компания излязоха от летаргия и информираха, че пазят „земята от амортизация“:

Съвсем наскоро, с правото си, общината в Царево ни предупреди, че ситуацията с къмпингуващите не трябва да се повтаря това лято. Миналата година ни бяха наложени и известни глоби, които покрихме.

Със слагането на оградата, възнамеряваме да спрем армотизацията на земята, причинено от споменатите по-горе дейности.

Общественият достъп до плажа ще остане отворен. Нашата ограда няма да ограничи достъпа на хората до плажа и те ще могат да се насладят на красивия плаж. Няма нищо повече от това ни намерение.

Наясно сме и съжаляваме, че това действие може да повлияе на някои от редовните посетители на района през лятото и да навреди на икономическите интереси на заинтересованите групи, но като собственици имаме правото да взимаме решения, които считаме за най-подходящи за опазването на нашата собственост и нейните природни ресурси“, се казва в част от становището на компанията, изпратено до медиите.

А дори и да се пренебрегнат притесненията на защитниците на „Корал“, че днешната телена ограда утре ще се превърне в бетон, то остават редица въпроси:

Защо са забити колове върху дюни и това не ги ли унищожава? Как ще бъде организирано сметоизвозването от страна на Община Царево, след като е спрян автомобилният достъп до плажа? Как ще стигне линейка до ивицата, ако се наложи да се окаже помощ на турист? Водното спасяване на „Корал“ и тази година ще бъде организирано от държавата, а областната администрация е пуснала обществена поръчка за тази дейност.

Именно областната управа в Бургас е изискала подробна информация от Община Царево и РИОСВ – Бургас относно тези въпроси. Към момента проверката им не е завършила, а дотогава екоидеята остава опасана с тел.

Ограда прегражда открай докрай целия плаж Корал, който е изключителна държавна собственост, който е дом на множество редки растения и животни, който е екоплаж, който е защитена зона, който е един от последните диви плажове в България, който сега ще бъде застроен като цялото Черноморие“, написа във Фейсбук режисьорът и фотограф Виктор Димчев.

А опасността е реална, защото и в проекта за изменение на Общия устройствен план на Царево тази територия е предвидена за урбанизиране. Което, по закон, няма как да се случи, защото строежът върху дюни е забранен. Но у нас сме били свидетели неведнъж през годините, че законите не са за всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews