Кметът на Пазарджик за процедурката, проектчето и за секса на жабките

OFFNews 10 април 2019 в 11:31 22331 5

Пазарджишкият вестник "Виделина" публикува любопитен разговор между журналиста от медията Валентин Ненков и кмета на Пазарджик Тодор Попов, в който се включва и секретарят на общината Румен Кожухаров.

Извън цветистите репликите и спецификата на изказа на градоначалника, който кара трети мандат и се явява председател на УС на Национално сдружение на общините в Република България, диалогът хвърля светлина върху един много сериозен проблем - как властта разпределя парите на данъкоплатците чрез обществените поръчки.  

Ето за какво говорим:

„Виделина“, Валентин Ненков: Понеже стана дума за моста, на който „Еко Хидро - 90“ спечели изграждането му с оферта, че ще го направи за един месец, както и че ще изготви технически проект за два дни? Мисълта ми е-  този един месец от кога започва да тече, изтекъл ли е вече и ако мостът не бъде построен в договорения един месец, а за нормалния срок от 4–5 месеца, каква ще бъде максималната санкция за „Еко Хидро - 90“? И дали тази санкция ще надхвърли близо 100-те хил. лв., с които е по-висока офертата на фирмата на Делчев от тази на нейния конкурент?

Тодор Попов: Проектчето с решение на РИОСВ се спря за 3 месеца, защото сега жабките ще се оплождат (смях и шум в залата). И аз реагирах така по същия начин, когато ме уведомиха, но се оказа, че сексът на жабките е по-важен от моста.

„Виделина“: Това обаче не променя срока на изграждането на моста, с който единствено е спечелена поръчката пред останалите участвали в конкурса.

Тодор Попов: То се спира, иначе срокът си е, да, остава си същият.

„Виделина“: Вторият ми въпрос беше каква санкция е предвидена в договора, в случай че единият месец бъде просрочен?

Тодор Попов: Можеш да се информираш какви са санкциите от сайта на Общината.

„Виделина“: Аз доколкото пресметнах, максималната санкция е около 35 хил. лв., а разликата в офертите между „Еко Хидро - 90“ и следващия участник е около 80 хил. лв., т.е „Еко Хидро - 90“ при всички случаи ще работи значително по-скъпо от офертата на другия кандидат. Дори да не изпълни клаузата, благодарение на която е спечелило обществената поръчка.

Румен Кожухаров, секретар на Общината и председател на комисията: Двете цени нямат нищо общо. Тя е регламентирана по договор, тя няма отношение към…

„Виделина“: Как да нямат нищо общо? Слагате в изискванията за изпълнение на обществената поръчка: срок за изпълнение на мост, който е дълъг 108 метра и широк 6 метра. Според специалисти този мост не може да бъде изграден за по-малко от 6 месеца. „Еко Хидро - 90“ обаче записва в офертата си, че ще го направи за един месец, като преди това подготви техническия проект за два дни и печели поръчката.

Тодор Попов: Г-н Ненков, ами защо не участвахте със срок 20 дена?

„Виделина“: Защото не обичам да лъжа.

Тодор Попов: Какво да направим? Сега, има си проектче, има си договорче, информираш се и гледаш.

Румен Кожухаров: Г-н Ненков, няма вариант, в който да бъде коментирано това, което изпълнителят предлага. В Закона за обществените поръчки няма въобще никаква опция…

„Виделина“: Но нали вие сте комисия, която избира изпълнителя и именно вие сте тези, които трябва да прецените доколко е изпълнимо предлаганото от участниците?

Тодор Попов: Информирай се повече, г-н Ненков, тук не сме училище да се учим. Има си процедура, качена ти е процедурката, ти си талантлив, ровиш се, гледаш и смяташ.

„Виделина“: Но това е нецелесъобразно и в ущърб на Общината.

Тодор Попов: Ама то това си е твоя работа. Какво му е на нецелесъобразното? Има си участници, всеки си е дал офертата, има си комисия, която е избрала този, който е с най-добра оферта.

„Виделина“: Дали по този начин ще изберете изпълнител, който е казал, че ще ремонтира апартамента ви за три дни, но е дал значително по-висока цена, след като сами съзнавате, че срокът е нереален/

Румен Кожухаров: Процедурата беше обжалвана, мина през ВАС, решението на ВАС потвърди решението на комисията и решението на кмета.

„Виделина“: Това не е оправдание… Съдът се е произнесъл по законосъобразност, не по целесъобразност.

Тодор Попов: Е, какво не е оправдание, минало е през съд, какво да направим сега ние. Много ме кефиш с твоето черногледство.

„Виделина“: Все си мисля, че това, което сега се струва смешно за доста хора тук, утре няма да им е смешно.

Тодор Попов: Мислиш ли? Твоите комични разсъждения ще останат смешни завинаги. Стига с този трагизъм. Идва Великден, да се настроим малко по-веселко, да се настроим позитивничко. Градът ни се развива успешно, на фона на всички наши градове, с които ние можем да се съизмерваме. Всичко се развива така, както трябва. Поне тук при нас. За другите неща да си носи отговорност този, който управлява системите. В живота е така.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

5

ds

12.04 2019 в 10:21

минибоковчета! copy- paste

12319

4

Чичо ви

11.04 2019 в 13:31

А въженце от конопче, без сапунче? И както беше казано преди време по повод на Цецко с апартаментчето - да няма после : " Ама избиха цвета на нацията..."

Дее.а мама ви крадлива!

17439

3

мнение от IP

10.04 2019 в 12:32

То и затворче има, ама явно ще почакаме още малко временце.

14469

2

случайно прочетох

10.04 2019 в 12:30

А подкупчето колко е?

10571

1

Hissarion

10.04 2019 в 12:17

В живота е така. За пазарджишките избирателчета - яко секс.