Как енергийната независимост подобрява бизнеса?

OFFNews 01 февруари 2023 в 12:11 424 0

Снимка

Вследствие на възникващите през последните години събития, водещи със себе си значително увеличаване на цените за консумация на електричество, се създава проблем за обществото. Както отделният потребител, консуматор на ток, така цели компании и бизнеси усещат осезаемо последствията от енергийната криза.

Зависимостта от електроенергия причинява множество последици, сред които е невъзможността за регулация на цените, поскъпване на стоки и услуги, както и цялостния начин на живот, което носи със себе си много негативни последици – фалити, обявяване на несъстоятелност или задлъжняване. Всичко това може да бъде премахнато, ако се постигне енергийна независимост.

Защо енергийната зависимост се явява проблем за сегашния и бъдещия живот?

Сред проблемите на 21 век се отличава този, възникнал през последните години и развил се значително през 2022 година, вследствие на войната между Русия и Украйна. Той е свързан с източниците на електричество, монопола, който съществува и нивото на цените, възникнало след световните промени.

Това ценово изражение влияе във всеки аспект на живота, както на отделния потребител, на развитието на инженеринга и технологиите, така и на всеки собственик на предприятие. Режийните разходи значително поскъпват, което води със себе си лавина от последствия – поскъпване на стоките от първа необходимост, както и всички други, увеличение на цените за услуги. Това се явява проблем за домакинствата и цели бизнеси, което води до живот на дългове и фалити.

Всичко това се свежда до наличието на енергийна зависимост. Ако тя бъде превъзмогната, много от бизнес предприятията няма да достигат до неизбежен край. Чрез независимостта условията на труд и работа ще бъдат подобрени, премиите за отделните служители могат да бъдат увеличени и същевременно с всички тези предимства, от екологична гледна точка, тази липса на зависимост ще доведе до екологично подобрение.

С енергийната независимост качеството на живот ще се подобри, вредните емисии във въздуха значително ще намалеят, напомнят специалисти.

Как може да бъде постигната независимост?

Основният начин за постигане на енергийна независимост, който не влиза в разрез с екологичните цели и запазването на околната среда, е използването на възобновяеми източници на енергия. Зелените източници увеличават своите позиции, но недостатъчно за момента. Постигането на зелена трансформация ще повиши до голяма степен живота на отделните хора, както и цялостно ще се отрази положително върху икономиката, защото няма да се налага внасянето на енергия на високи цени. Това ще даде по-голяма свобода на бизнес предприятията да стартират и развиват начинанията си и едновременно с това зелената икономика ще бъде подкрепена.

Използването на енергия от възобновяеми източници води до липса или значително намаляване на енергийни ресурси, замърсяващи въздуха, почвите и водите, което ще доведе до повлияване на климатичните промени и здравословното състояние на хората. От икономическа гледна точка също има значителни предимства. В много държави вече се използват технологии за зелен преход, които доказват своята ефективност. Чрез използване на ВЕИ технологии, които използват енергията от природни източници, стандартите на живот ще се повишат значително. Икономически нестабилните страни ще придобият стабилност, развиващите ще се развият, а вече развитите ще запазят позициите си. По този начин и покупателната способност на населението ще се повиши, което ще се отрази благоприятно за бизнес предприятията.

Кои ВЕИ са доказали своята ефективност и ще помогнат за постигането на енергийна независимост?

Като доказани ефективни източници на електроенергия, са:

  • Слънцето – сред най-разпространените зелени източници, които могат да доведат до такъв тип независимост, е именно излъчването на Слънцето. Фотоволтаичните системи и панели са достъпен и реален начин да се прекъсне зависимостта от електричество, предоставено от невъзобновяеми източници. Соларните лампи също се разпространяват все повече. Ако искате да поставите соларни панели върху вашия покрив, можете да кандидатствате по програми за субсидии. Преносът на слънчева енергия и използването ѝ по ефективен начин в домакинството може да доведе до повишаване на цената на имота;
  • водата – към момента Водноелектрическите централи (ВЕЦ) имат най-голям принос към изпълнение на стъпките към енергийна независимост. Плътността на водата е основната причина за това;
  • вятъра – ветрогенераторите също могат да бъдат устойчиво използвани за осъществяване на енергийна независимост. Инвестирането в повече системи и технологии за постигане на зелен преход ще проявят своята възвращаемост във времето.

Какви са предимствата от тази независимост за бизнеса?

Употребата на възобновяеми източници на енергия е първата стъпка към осъществяване на енергийна независимост, която може да окаже много благоприятно влияние върху бизнеса ви. За целта не е необходимо да чакате построяването на повече централи и ветрогенератори. Можете да се възползвате самостоятелно и да направите зеления преход индивидуално, чрез поставянето на фотоволтаични панели.

Тези лични мерки, както и цялостно прекратяване на зависимостта от източниците на електроенергия, ще благоприятстват бизнеса в следните аспекти:

  • ще се намалят значително разходите ви за електроенергия ежемесечно;
  • вследствие на по икономичното потребление, вие ще можете да заделите средства за звената във вашата компания, които имат необходимост от инвестиране – маркетингов отдел и реклама. Това ще повиши позициите на вашия бизнес и ще доведе до постигането на по-висока печалба;
  • покупателната способност на потребителите ще се повиши, което също ще благоприятства стоките или услугите, които предоставяте;
  • разполагайки с повече свободни средства, можете да ги използвате за стимулиране на персонала – бонусни схеми, премии, което от своя страна ще повиши стимула за извършване на работна дейност, производителността, качеството и количеството на крайната продукция;
  • ще се подобри репутацията на предприятието ви чрез използването на зелена енергия в подкрепа на околната среда и екологията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови