Quantcast

"Хюман Райтс Уоч": България бие, граби и връща бежанци в Турция

ОFFNews Последна промяна на 18 септември 2014 в 18:31 4335 17

През последните месеци българската гранична полиция е връщала обратно в Турция търсещите убежище в страната сирийски бежанци, като е била и ограбвала някои от тях. Това се казва в доклад на организацията за спазване на човешките права "Хюман Райтс Уоч".

Организацията е документирала 3 отделни инцидента на връщане на сирийци от България в Турция, което е засегнало поне 43 души.

"Да биеш хора, които търсят убежище в страната ти, след което да ги върнеш обратно зад границата, е просто грешно. ЕС трябва да натисне София да отвори границите си за сирийците и други бежанци, които търсят убежище", заяви отговорникът за Балканите и Източна Европа към организацията Лидия Гал.

На 28 август гранични полицаи са заловили в гората група от около 22-ма сирийци, след като те пресекли границата ни с Турция, споделя пред "Хюман Райтс Уоч" член на заловената група.

Шариф (имената на бежанците, разговаряли с "Хюман Райтс Уоч", са променени, б.ред.), съпругата му и четирите им деца - най-малкото от които на 2 годинки, били сред заловените. Той казва, че граничният патрул бил български, защото езикът им звучал като руския. Полицаите претърсили мъжете и им взели мобилните телефони, парите и водата. Шариф твърди, че българите набили по-младите мъже, въпреки че на него не са посегнали. После ги вкарали в полицейските коли и карали около час, докато не стигнали до турската граница, където униформените им казали: "Тръгвайте, тръгвайте!". 

На 30 август българските граничари хванали на българска територия друга група от 15 сирийски граждани, разказва 19-годишният Мохамед, който бил част от групата. Мохамед разказва, че полицията е пребила него и още 8 други членове на групата. Мохамед твърди, че полицията е принудила всички бежанци да се върнат обратно в Турция, след като ги е задържала за около три часа без спазване на процедурите и без да им даде възможност да подадат молби за убежище.

"Полицейските служители, които ни хванаха, започнаха да ни бият с палки, с юмруци, с ботушите си. Стъпваха върху нас и ни караха да лежим на пода по лице. Пристигнаха подкрепления, довлачиха ни до турската страна на границата и ни прогониха", разказва Мохамед.

Мъжът разбрал, че е в България, защото граничните полицаи не говорели на турски или друг език, който той би могъл да разпознае. Той описа зелени военни униформи с надпис "Полиция" на якетата – описание, което съответства на униформите и отличителните знаци, носени от българската гранична полиция.

При друг случай на 7 септември 21-годишният Хюсеин пътувал за България с 16 други сирийци, в това число две семейства с общо пет деца. Те били заловени от шест или седем български граничари, които ги претърсили, взели им телефоните, парите, храната и водата и накарали мъжете да легнат на земята.

Полицаите започнали да ритат Хюсеин и няколко други млади мъже и да ги удрят с ръце и палки. Хюсеин бил сигурен, че униформените са българи, съдейки по техните дрехи и език.

След около час на задържаните им казали "Вървете, вървете", като им показали гората в посока Турция. След като групата се отправила обратно към Турция, полицаите стреляли във въздуха, разказва той.

Хюсеин обяснява, че това бил неговият втори опит да премине в България и че при първия му опит, 25 дни по-рано, българската полиция го предала на турската.

Лошото отношение към бежанци и прогонването им от страната се случва при десетократно увеличение на нередовната миграция, пишат от организацията. През изминалите 10 години България е регистрирала средна бройка от около 1000 души на година, търсещи убежище. През 2013 г. обаче повече от 11 000 души, над половината от които сирийци, бягащи от войната в Сирия, са подали молби за убежище.

Въпреки предупредителните знаци, България се оказа неподготвена за увеличението на бежанската вълна, констатира "Хюман Райтс Уоч".

Връщането на търсещи убежище бежанци, без да се разгледат молбите им за помощ, е нарушение на задълженията на България, съгласно националното и международното законодателство, в това число и по силата на Конвенцията за бежанците от 1951 г., Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на Обединените нации за основните права, която гарантира правото за търсене на убежище.

"България явно си мисли, че след като прожекторите се преместиха на друго място, може да й се размине с пребиването на хора, търсещи убежище, и с връщането им зад граница, вместо да ги защитава и да им дава шанс да потърсят подслон. ЕК трябва да разследва тези нарушения на европейския закон и да тропне с крак", коментира отговорникът за Балканите и Източна Европа към организацията Лидия Гал.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2014 в 15:03

стига с тия параэити дето не им се работи - техните проблеми изобщо не ме интересуват - не са ми никакви тиа мусулмани и стига сте ислямизирали страната с тия детс нямат трудови и хигиенни навици - тая пача като реве за тая мързелива сволоч да си ги води у тях си - най-бедната страна в eu да оправя на тия проблемити ли - да се махат и крайно време е да си гледат работата полицията по границата -колко камикадзета се намъкнаха като уж нещастни тук - ако стане нещо тая дрисня ще поеме ли отговорността !

19.09 2014 в 14:07

абе до кога ше ни занимавате с тия така наречени бежанци - като поне половината са с неизяснен произход ? за гранична полиция само похвали !!! ДЪРЖАВАТА НИ БЪЛГАРИЯ не е боклукчийска кофа , тук достатъчно си имаме измет !!! а тия големи богати европейски държави да спрат да ни се месят ,а да земат те да ги приютяват - нали са много хуманни !!!

19.09 2014 в 11:36

"Хюман Райтс Уоч" твърди, че Турция не е сигурна страна ли? ако е така да го заяви на висок глас, а ако ислямистите са им много мили да си ги вземат в Европа. Ние от ислямска държава нужда нямаме, утре ще започнат да колят хота по улиците, тогата ЕвроГейския ли ще ни защити.

19.09 2014 в 09:42

Сутринта започва с добра доза хумор.

19.09 2014 в 09:22

И ГИ ЕБЕ.....

19.09 2014 в 01:08

Особено добре е, относно "българо-сирийския" конфликт на границата е, тази Лидия Гал да върви на майната си!

19.09 2014 в 01:02

БРАВО на българската гранична полиция!!! С огромно удоволствие лично ще се бръкна за да платя моя дял от санкциите , които ще ни наложи ЕС!Хюман Райтс Уоч ДА СИ Е..T М....ТА!Когато си имат собствена държава тогава да умуват! Аман от правозащитници.НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ НИКОЙ НЕ ГИ Е КАНИЛ!!!

18.09 2014 в 22:22

Еми какво да правят с НЕЛЕГАЛНО ПРОНИКВАЛИ на българска територия лица? Направо да ги убиват ли? Постъпили си ХУМАННО и са ги върнали поживо-поздраво.

Това НЕ СА "БЕЖАНЦИ", а ной-обикновени НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ. България няма оща граница със Сирия. Статут на "Бежанци" трябва да им дават турците, още повече, че те са една вяра, а не да ги извозват към България.

Изобщо границите вече е време да се затворят плътно, пиле да не може да прехвръкне. Който иска да влиза, само през КПП.

18.09 2014 в 22:18

Ходете ги вижте как ги "бием" във Военна Рампа. Седят си и си смучат наргилето по цял ден, скъпи телефони, лукс матраци са им осигурени. Айде марш от тука някви изсрани организации - земете си ги при вас кат ви е толкова жал.

18.09 2014 в 21:24

Я да вземат да тропат с крак на някой друг! Когато от Европа спрат да грабят БЪлгария и осигурят необходимия жизнен стандарт , а не умишлено да го подтискат и ограбват хората, тогава евентуално могат да ни помолят да приемем или не бежанци и ПАК би трябвало народа да реши какви бежанци иска. Има толкова хора с Българско потекло в Украйна. Защо тях не приемем?Като беше войната в Югославия защо не подслонихме българите живеещи по тези територии?? Защо мълчахме катоооооооооо.....после имали сме дeмографски проблем....май имаме проблем с главния мозък!