Главният архитехт взе под свой надзор ремонта около 'Ал. Невски'

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2019 в 15:16 14185 3

Главният архитект на София Здравко Здравков пуска ремонта на площад "Св. Александър Невски" в София. Поръчката е за изменение на проекта за реконструкция на централната зона 4, с който А.Д.А. спечели конкурс през 2014 г. 

Главен проектант остава арх. Иво Панталеев, който се прочу с ремонта на Графа. От обявлението става ясно, че "във връзка с реорганизация на дейността на „А.Д.А. - Архитектурно Дизайнерска Агенция“ ООД, същото дружество не извършва ефективна проектантска дейност, като носителите на авторски права по проект за обект: „Изграждане, възстановяване и обновяване на прилежащите публични пространства в Централна градска част на гр. София“ – Зона 4" понастоящем са част от екипа на „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“ АД и като такива, в лично право, ще изпълняват задълженията си по осъществяване на авторски надзор според чл. 162 от ЗУТ. Главен проектант за горепосочения проект остава арх. Иво Пантелеев. 

Заданието, изготвено от арх. Здравков, кореспондира пряко с грешките, направени при ремонта на Графа и изненадващите проектантски решения на Панталеев. 

Например - в текста има изискване за "Въвеждане на етапност при изпълнението на обекта", тоест - не както при "Граф Игнатиев" да се блокира бизнеса на хората по цялата улица, всички живеещи по нея да прескачат кал и разкопки и т. н. 

И още: Вертикално планиране и отводняване на пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Оборище“ в участъка от ул. „Г. С. Раковски“ до пл. „Св. Александър Невски“; Вертикално планиране на пл. „Народно събрание“; Самопочистващи се тоалетни в зоната на пл. „Св. Александър Невски“; Улично осветление в зоната на пл. „Св. Александър Невски“, ул. „Оборище“ в участъка от ул. „Г. С. Раковски“ до пл. „Св. Александър Невски“ и на пл. „Народното събрание“; Градина в кв. 495; Строителни дейности в зоната на Централен военен клуб; Градско обзавеждане и др.

Като възложител арх. Здравков постовя ред конкретни изисквания, сред които: Да се актуализира геодезическата снимка; да се прецизират детайлите на всички тротоарни настилки по отношение дебелината на основните пластове, правилно обозначаване на материалите в пътните конструкции, както и стандартите (само действащи), на които трябва да отговарят; за бул. „Цар Освободител“ да се уточнят местата и необходимите количества жълт керамичен паваж за репариране на пътната настилка спрямо състоянието към момента; да се даде детайл за повдигнатата паважна настилка при кръговото кръстовище на бул. „Васил Левски“, като се има предвид наличието на трамвайни релси; да се изработи нов план на настилките за пл. „Гина Кунчева“, тъй като плочите, предвидени по одобрения проект, не могат да се ползват;  да се преразгледат необходимите намеси в градината при храм „Света София“, тъй като зелените площи са в много добро състояние, а алеята пред базиликата е ремонтирана преди две години; да се прецизират проектните решения по отношение на достъпната среда; за тротоара около Народното събрание да се уточнят необходимите видове работи; да се даде детайл на настилката на ул. „Оборище“ (девети етап);  уличното осветление по бул. „Васил Левски“ да е съобразено с изграденото с финансиране от Международен фонд „Козлодуй“; да се представи проект за вертикална планировка на ул. „Шипка“; във всеки етап да се отразят подземните контейнери за отпадъци; проектът за ВОД да се актуализира в съответствие с предвиденото етапно изграждане на обекта и др.

Здравков напомня част от работата да се съгласува на междинен етап с Министерство на отбраната. 

Зона 4 обхваща градината „Кристал”, пл. „Народно събрание”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, пл. „Васил Левски”, ул. „Московска”, ул. „Г. С. Раковски”, пл. „Ал. Невски”, ул. „Париж”, ул. „Оборище”, ул. „Дунав”, ул. „11-ти август”, ул. „6-ти септември” и градините около храм-паметника „Ал. Невски”, храм „Св. София”, пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов".

Допълнителните дейности по преработката на проекта са необходими поради наличието на непредвидени обстоятелства, се уточнява в поръчката. Адресат е А.Д.А., тъй като възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски права, придобити по силата на закон. За извършване на преработката следва да бъдат осигурени същите физически лица – проектанти по първоначалния договор между Столична община и архитектурната агенция от 2014 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

3

Стефан

08.11 2019 в 04:56

Циганите избраха фандъкова.
Циганите правиха Граф Игнатиев.
Циганите ще правят Александър Невски.
Бойко борисов харесва циганите.
Аз съм българин.
Моите следващи действия?

4167

2

mimitooooo

06.11 2019 в 18:56

Не ми пука! Като имаше възможност да се гласува всички бяха много важни и не упражниха правото си на глас! Сега да не мрънкат! Да се наслаждават на засирането!

2035

1

jovo

06.11 2019 в 15:58

Променяме града с работа, не с думи! Вие си ги избрахте!