Фандъкова затяга контрола на пътя след трагедията с Паоло

OFFNews 11 юни 2014 в 16:02 3060 1

Снимка Столична община

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи да бъде изготвена декларация от името на Съвета по безопасност на движение на децата, която да изисква по-строг контрол на пътя, за да не се допуска карането в нетрезво състояние или с висока скорост.

Фандъкова даде тази идея на състоялата се днес конференция на тема "Иновации, предизвикателства и тенденции в обучението по безопасност на движението". Предложението на столичния кмет идва дни след инцидента в Стара Загора, при който дете почина, след като кола го блъсна на пешеходна зона.

Кметът обясни още, че за Столичната община безопасността на пътя е най-важната тема, защото е свързана с опазването на живота и здравето на децата и недопускане на жертви.

„Общината и „Пътна полиция” идентифицирахме и започнахме изграждането на повдигнати пешеходни пътеки. Изградихме 147 броя повдигнати пешеходни пътеки, 159 пешеходни пътеки са осветени, като от началото на годината досега са повдигнати 17 и са осветени 9 пешеходни пътеки“, допълни Фандъкова.

Кметът каза още, че са били обезопасени и 24 спирки на градския транспорт. Общината изпълнявала и програма за ремонт на пешеходни подлези, като досега са ремонтирани 17 подлеза, през 2014 г. бъдат ремонтирани още 19 .

Издадена е заповед за сформиране на работна група, която да осигури по-строг контрол на пешеходните зони в града. В нея ще участват Пътна полиция при СДВР, Общинска полиция, дирекция обществен ред и сигурност при Столичната община. Целта е да бъдат предложени допълнителни мерки за обезопасяване на зоните за интензивно пешеходно движение.

Фандъкова посочи още, че обучението по безопасност на движението в училище е превенция.

През последните няколко години Съветът по безопасност на движението изпълнява проекти в училища и детски градини. По тях са изградени 43 площадки по безопасност на движение и приложно колоездене, оборудвани са 15 интерактивни кабинети в училища и детски градини, реализирани са над 30 кампании за промяна култура на поведение като участници в пътното движение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови