Деница Сачева: Законът за социалните услуги не предвижда и не третира отнемане на деца от семейството

ОFFNews 11 декември 2019 в 14:52 2373 0

Снимка OFFNews

Законът за социалните услуги не предвижда и не третира отнемане на деца от семейството. Това заявиха категорично социалният министър Деница Сачева и шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова в Народното събрание, цитирани от Дарик.

Министър Сачева проведе среща с парламентарната група на ГЕРБ, на която бяха обсъдени тревогите на хората във връзка с приемането на закона. Сачева обясни, че за да не бъдат грешно интерпретирани текстове, предстоят разговори с всички парламентарно представени партии, с националното сдружение на общините, изпратена е молба за среща и до Светия синод. Ще има и срещи с протестиращите, неправителствени организации, организации на хора с увреждания, уточни тя.

„Виждаме, че се преекспонират някои от заложените промени и се интерпретират неточно. Заявяваме ясната позиция и искаме да успокоим обществото, че категорично в този закон не се предвижда отнемане на деца от семействата. Законът има съвсем друг предмет на действие и всяка друга злоупотреба с текстовете с него не е в интерес на обществото“, подчерта Даниела Дариткова.

„Подчертаваме, че законът не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това. Напротив, с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности да има по-голяма инвестиция в социалните работници – в тяхното обучение, квалификация и тяхната отговорност професионална“, успокои и социалният министър Сачева.

Тя уточни, че в момента съществуват над 1350 социални услуги, като от тях едва 15% се извършват от неправителствени организации, а останалите 85% - от общините.

„Става дума за различна форма на грижа за хора с увреждания, възрастни хора, бездомни хора, за деца, които имат нужда от подкрепа, от информиране, застъпничество, грижа за хора, които са болни“, обясни Сачева.

Министърът добави, че управляващите няма да останат безучастни и не могат да проявяват високомерие към страховете на хората. Затова и се предвиждат серия от разговори със заинтересованите страни.

„Ще започнем разговори с парламентарно представените партии, с Националното сдружение на общините, изпратили сме молба за среща и до Светия Синод, за да чуем и становището на българската православна църква, ще има срещи и с НПО-та, организации на хора с увреждания, както и с орагнизациите на протестиращите.

От началото на следващата година ще бъдат проведени регионални дискусии в 6 области в държавата, така че да се съберат максимално много гледни точки“, успокои новият социален министър.

На въпрос кой подклажда страховете на хората, Сачева посочи, че не са инициирали проверки. „Ако има съзнателна злоупотреба със страховете на хората, ще сезираме прокуратурата и органите“, закани се тя.

По думите ѝ част от притесненията на хората идват и от наши съграждани в чужбина , които имат трудности с чужди служби.

„Имаме много български граждани, които имат деца без да са в законен брак с граждани от други държави членки на ЕС, те не са направили необходимите постъпки децата им да са български граждани, и имат затруднения, нямат нужната правна защита. Това са страхове, които също ще се опитаме да идентифицираме и съответно да намерим отговор. Но този тип казуси не са обект на Закона за социалните услуги и не са част от основната дейност на социалното министерство. Отчитаме, че сред хората, които протестират, има и такива със своите реални страхове и затова с рационалните техни притеснения ще се опитаме да се преборим. Но с онези, които използват антиевропейска риторика или съзнателно се опитват да разрушат социалната система, със сигурност ще предприемем мерки и ще сезираме институциите“, отсече Сачева.

Наскоро 56 граждански организации се обявиха срещу отлагането на Закона за социалните услуги с отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, новия социален министър Деница Сачева, работодателските и синдикални организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови