Да спасим планетата с иновации

Наама Леви, заместник-посланик на Израел в България 22 април 2023 в 08:22 1175 0

Наама Леви, заместник-посланик на Израел

Снимка Посолство на Израел в България

Наама Леви, заместник-посланик на Израел

Тази година на 22 април ще отбележим Деня на Земята. Макар все повече да осъзнаваме колко важно е да опазваме крехката и уникална планета, която обитаваме, изглежда, че същевременно все повече влошаваме условията за живот на нея. Екологичните кризи се задълбочават: влошават се климатичните условия, биологичното разнообразие постепенно изчезва, замърсяването с пластмаса, която достига всяко кътче на планетата се увеличава, нараства недостигът на вода и продоволствената сигурност за мнозина по света, непрекъснатото обезлесяване и засилването на процесите на опустиняване пък водят до засилване на разпространението на зоонозните заболявания.

За момент изглежда, че човечеството е загубило всякаква надежда, наблюдавайки ускоряващия се темп на екологичните кризи и последствията от тях. Загубата на надежда обаче е недопустима, тъй като точно както ние сме тези, които причиняват екологичните климатични катастрофи, ние сме и тези, които могат и трябва не само да ги спрем, но и да възстановим природата, околната среда и климата, за да живеем по-добър, по-здравословен и по-щастлив живот.

Мнозина са писали за това как може да овладеем и да се справим с вредите, нанесени върху нашия единствен дом и е факт, че в множество области можем да постигнем важна промяна. Тази статия цели да обърне особено внимание върху опита на Израел в областта на иновациите, свързани с климата и околната среда, и да предложи няколко практически и сравнително евтини решения, които могат да помогнат за справяне с екологичните и климатичните кризи на нашето време. Поради своето местоположението в пустинята с недостиг на природни ресурси и вода, Израел е жива лаборатория за разработване на решения от този тип.

Водата. Само преди месец отбелязахме международния ден на водата и сме наясно, че световната водна криза се разраства бързо. Израелският опит показва, че за опазването на водите е необходима широка информационна кампания, която да насърчи обществеността да пести този безценен природен ресурс. Също така е необходимо да се обърне повече внимание към пречистването на възможно най-много отпадъчни води, които да се преизползват в селското стопанство. Израел пречиства 94% от отпадъчните води, от които близо 90% се използват отново в сферата на селското стопанство. Освен това загубата на вода в градските системи на страната е сведена до минимум и се изчислява само на няколко процента. Тези практики са плод на новаторските технологии, разработени в Израел и натрупаните през годините знания и опит, които могат да бъдат приложени в големи части от света.

Селското стопанство. Израелският опит насърчава преминаването във възможно най-голяма степен към земеделие, основано на капково напояване, което води до увеличаване на продукцията и значителни икономии на вода. Развитие на устойчиви на суша култури, използване на солени води в селското стопанство, развитие на култури с по-висок добив, биологични пестициди, използване на сателити и прецизно земеделие – всичко това допринася за повишаване на продоволствената сигурност и намалява щетите върху природните ресурси.

Заместителите на животински протеини са друга жизненоважна област, която повишава продоволствената сигурност и намалява натиска върху природните системи, които към момента са прекомерно експлоатирани за отглеждане на добитък за консумация. Тази област е много обещаваща за човечеството. В епоха, в която климатичната криза уврежда културите, протеиновите заместители, произведени в лабораториите, могат да намалят натиска върху природните ресурси и да позволят тяхното възстановяване. Освен това увеличената консумация на растителни протеини, от една страна, и намаляването на потреблението на животински продукти, от друга, също помага за справянето със сериозните последици за околната среда, които произтичат от консумацията на животински храни.

Малко хора знаят, но от самото основаване на Държавата Израел преди 75 години нейният първи министър-председател, Давид Бен-Гурион, счита използването на слънчева енергия за една от областите, в които Израел трябва да бъде световен лидер. Днес повече от 200 компании и стартъпи в Израел се занимават с възобновяема енергия, енергийна ефективност и съхранение на енергия – все сфери, необходими за успешното справяне с климатичната криза.

Въпреки „младостта си“ и сравнително малката площ, Израел е натрупал огромен опит в засаждането на гори в полусухи райони и запазването им при сухи и екстремни условия. Тези ноу-хау и опит са безценни за един свят, в който горите - толкова необходими за справяне с климатичната криза, умират заради горещини, суша, болести и пожари.

Предприемаческата общност в Израел, независимо дали принадлежи към гражданското общество или бизнеса, е все по-ангажирана в решаването на екологичната криза. Над 1300 компании и стартъпи са активни в областта на иновациите свързани с климата; сред тях се открояват десетки компании, работещи в областта на улавянето на въглерод, други – в областта на сателитното и дистанционното наблюдение, трети използват изкуствен интелект за предварително локализиране на горски райони, предразположени към незаконна сеч, дори преди и едно дърво да бъде отрязано. Има и компании, занимаващи се с точно прогнозиране на времето според информация от социални мрежи, сателити, климатични модели и др. Това са само малка част от областите, в които Израел е натрупал богат опит, който може да помогне на света.

При отбелязването на Деня на Земята, отново трябва да си припомним цел номер 17 от Целите на ООН за устойчиво развитие - ЦУР - а именно сътрудничеството. Само чрез сътрудничество, споделяне на добри практики, знания и опит можем да преодолеем значителните предизвикателства, пред които сме поставени. Израел е готов и има голямо желание да си сътрудничи, тъй като бъдещето на всички нас е общо и споделено. Само заедно можем да преодолеем кризите, пред които е изправена Земята и да гарантираме, че бъдещето ще бъде добро за всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews