БХК иска разследване за смъртта на 292 деца от домове за социални грижи

ОFFNews 29 април 2015 в 11:28 3857 2

Българския хелзинкски комитет поиска от Държавната агенция за закрила на детето да разследва смъртта на 292 деца от домове за медикосоциални грижи, съобщиха от БХК.

Комитета приканва председателката на ДАЗД Ева Жечева да започне проверка на констатирания огромен брой смъртни случаи на деца в домовете за медикосоциални грижи за деца (ДМСГД). 292 деца са починали в домовете от началото на процеса на деинституционализацията през юни месец 2010 г. до 31 декември 2014 г.

Изследователите на БХК потърсиха изчерпателни данни за смъртните случаи в ДМСГД, след като по времето на писането на Годишния доклад за състоянието на правата на човека в България през 2014 г. дори частичните сведения, които екипът получи от институциите, сочеха висок брой смърти.

Домовете за медикосоциални грижи за деца се управляват от Министерство на здравеопазването. В тях се настаняват деца от 0 до 3-годишна възраст, които са лишени от родителски грижи и/или деца с увреждания, нуждаещи се от постоянна рехабилитация. Със съдействието на Министерството на здравеопазването БХК изпрати писма до всички ДМСГД в страната с искането за предоставяне на информация за смъртните случаи на деца. От получената информация от всички функциониращи ДМСГД в страната, общо 29 домове, става ясно, че за периода юни 2010 - 31 декември 2014 г. има общо 292 детски смъртни случаи на деца.

Изследователите на БХК разбират, че смърт може да настъпи вследствие на заболяванията и уврежданията на децата в ДМСГД, но са обезпокоени от изключително високия брой смърти и вярват, че случаите трябва да бъдат обект на задълбочена проверка. Тази проверка следва да бъде широко фокусирана и да разкрие както специфичните, така и системните фактори, довели до този тревожен резултат.

Процесът на деинституционализацията е политически проект, който цели закриването на 173 институции за деца в България и извеждането на децата от тях в алтернативни услуги, реинтегрирането им обратно в семейството или отглеждането им в семейна или близка до семейната среда. Планиран е да приключи до 2025 г. Той е основан върху широко споделяното от съвременната наука разбиране, че институционалната грижа уврежда сериозно както психичното, така и физическото развитие на децата, настанени в институции. Това се отнася особено за децата в най-ранна възраст. На практика процесът започна през 2010 г. с извеждането на деца с увреждания над тригодишна възраст от домовете за медикосоциална грижа за деца и домовете за деца с умствена изостаналост. Понастоящем този процес не е приключил и в много домове на България продължават да се отглеждат голям брой деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!