Ердоган на среща с Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост и справедливост

OFFNews 27 април 2024 в 16:32 1423 1

Ердоган и Рюте

Снимка Снимка: Анадолска агенция

Ердоган и Рюте

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изборът на нов шеф на НАТО „ще бъде направен в рамките на стратегическата мъдрост и справедливост“, предаде Анадолската агенция.

"Никой не бива да се съмнява, че ще вземем решението си в рамките на стратегическата мъдрост и справедливост", заяви Ердоган вчера на съвместна пресконференция в Истанбул с премиера на Нидерландия Марк Рюте, който е кандидат за следващ генерален секретар на НАТО.

Турция е една от четирите държави, които все още се противопоставят на назначаването на Рюте за шеф на военния съюз, отбеляза Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

На срещата с Рюте Ердоган подчерта, че за Турция е много важно възможно най-скоро да започне работата по осъвременяване на митническия съюз между Турция и ЕС. По думите му Анкара очаква подкрепа от Нидерландия в отношенията между ЕС и Турция, така че Брюксел да третира тези отношения от „справедлива и стратегическа перспектива“, информира Анадолската агенция.

Ердоган каза, че с Рюте са обсъдили подготовката на срещата на високо равнище на НАТО, която ще се състои във Вашингтон през юли.

Според Ердоган е важно бъдещият генерален секретар да даде приоритет на запазването на основната роля на НАТО в осигуряването на евроатлантическата сигурност.

"Освен това е от съществено значение да се положат интензивни и силни усилия, подобни на тези на (сегашния ръководител на НАТО Йенс Столтенберг), за премахване на санкциите, ограниченията и пречките в отбранителната индустрия сред съюзниците“, отбеляза турският президент, цитиран от Анадолската агенция.

Ердоган каза, че е споделил това и с румънския президент (Калус) Йоханис в телефонен разговор, проведен по негова молба миналата седмица.

Йоханис също обяви, че се кандидатира за генерален секретар на НАТО.

Турският президент каза, че борбата с тероризма също е била в дневния ред на срещата му с Рюте, като добави, че е подчертал: "В духа на съюза не трябва да се толерира нито една терористична организация, в частност ПКК и нейните разклонения", информира Анадолската агенция.

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна.

Турският президент отбеляза на пресконференцията с Марк Рюте, че обемът на двустранната търговия е достигнал 13,9 млрд. долара през миналата година и че Анкара се надява първоначално да го увеличи до 16 млрд. долара, а след това до 21,4 млрд. долара.

"С инвестициите си в размер на 6,4 млрд. долара турските предприемачи осигуряват работа на около 80 000 души в Нидерландия", отбеляза още президентът Ердоган.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков