България страда от недостиг на ИТ кадри с практически познания

ОFFNews 30 ноември 2016 в 18:49 3414 2

Въпреки че България даде заявка да обучи 30 000 специалисти в сферата на информационните технологии за десетилетие, в момента страна изпитва остър недостиг на кадри, чието образование в сферата да отговаря на нуждите на пазара, пише "Financial Times" в статия за възможностите за инвестиции в България.

Софтуерната индустрия представлява 3% от икономиката на страната за миналата година и дава 1.8% от брутния вътрешен продукт за 2015 година. 

Представители на индустрията съветват образованието да се насочи към практиката. През последните години ИТ компаниите в страната са наели 40 000 софтуери инженери, но се борят да намерят още добри специалисти. 

Всяка година близо 2 000 млади специалисти се вливат в пазара на труда в сферата на ИТ, но много малка част от тях имат подходящи знания, които да са полезни на бизнеса, отбелязва изданието.

"Реформата в образованието започва от детската градина", казва министърът на образованието Меглена Кунева и допълва: "Ние направихме промени в законодателството, които променят подхода в образованието - от предучилищния етап до университета и въвеждат технологиите в образователния процес."

Като част от своята стратегия МОН работи за разширяване на достъпа до обучението по ИТ.

Министър Кунева е основател на Образователно-индустриален борд със седалище в Пловдив. Неговата цел е да свърже бизнеса и обучението, за да може образованието да отговори на нуждите на пазара, особено в сферата на ИТ.

"Налице е разминаване между плановете на работодателите и това, което професионалните гимназии дават", каза Георги Стоев, съосновател на борда.

Благодарение на проекта пловдивска гимназия започна да работи съвместно с голяма шведско-швейцарска инженерна компания, за да даде възможност на учениците си да получат практически знания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови