България иска Албания и Македония да кандидатстват в пакет за ЕС

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2020 в 14:17 3039 1

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева препотвърди подкрепата на България за европейската интеграция на Албания по време на разговорите си с албанския си колега Гент Цакай, когото прие днес в МВнР.

„България ще даде най-доброто от себе си, за да подкрепи Албания по пътя към Европейския съюз. На този етап продължаваме да смятаме, че ще бъде грешка, ако Албания и Република Северна Македония бъдат разделени в процеса на преговорите. Албания направи сериозни стъпки в хода на реформите", каза външният ни министър.

Европейската интеграция на Албания и възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество в областта на свързаността, икономиката и туризма бяха основни теми в преговорите.

Гент Цакай, изпълняващ длъжността министър за Европа и външните работи на Албания, запозна Екатерина Захариева с хода на реформите и благодари на страната ни за постоянната подкрепа по пътя към преговори за членство в ЕС и ролята й за връщането на Западните Балкани в европейския дневен ред.

„Благодаря на България и лично на министъра за ролята ви в Берлинския процес и за усилията за евроинтеграция на страните от Западните Балкани. Оценяваме високо и срещата на върха в София през ноември. Благодаря за подкрепата ви към нас за започване на преговори, изпълнили сме всички условия, включително работим по реформата в съдебната система", каза външният министър на Албания.

Екатерина Захариева оцени усилията на Албания през последните години за извършването на реформи.

„Благодаря за това, че с приемането на Закона за защита на националните малцинства признахте през 2017г. българското малцинство. Това също беше една от важните стъпки за ЕС", каза Екатерина Захариева, според която с този акт е бил сложен край на една дългогодишна историческа несправедливост.

Тя изрази надежда, че албанското правителство ще приеме вторичното законодателство по отношение на националните малцинства.

„Това което е много важно за България, е правото на достъп до изучаване на майчин език на българите в Албания. Готови сме да подпомогнем този процес и с материали, и с учители", каза външният ни министър.

България оказва подкрепа, видима за гражданите и институциите в Албания, и по линия на официалната ни помощ за развитие (ОПР). В Албания, в район населен предимно с етнически българи, се реализира и най-големият проект по българската ОПР – изграждането на асфалтов път между град Билищ и село Върник на стойност 1 125 561 лв.

Албанската страна подчерта значението, което придава на българската общност в страната.

„Българското етническо малцинство в Албания служи като ценен мост между двата народа", каза Гент Цакай.

Екатерина Захариева и Гент Цакай бяха единодушни, че между двете ни страни няма открити въпроси като България и Албания дават добър пример за добросъседство в региона.

„Ние сме добър пример. Между двете ни държави, въпреки че нямаме обща граница, няма открити въпроси и имаме много приятелство", каза външният ни министър.

България бе първата страната, която помогна на Албания в разгара на кризата с коронавируса през пролетта със защитни облекла и материали за медиците на първа линия. Страната ни отпусна и 200 000 лв. за възстановяването на Албания от земетресението миналия декември, изпратени в помощ бяха и 12 инженери.

„Лично благодаря на министъра и на българския народ за помощта ви за албанските граждани в първите дни след земетресението. България бе сред първите страни, които се отзоваха", каза Гент Цакай.

Екатерина Захариева от своя страна подчерта, че отличните политически отношения дават резултат и в икономиката.

„Дори по време на криза с коронавирус за първото полугодие на тази година имаме 8 на сто увеличение в двустранния стокообмен. Едва ли има друга страна, с която да имаме ръст в търговията сега", каза тя.

Двамата министри обсъдиха какво може да бъде направено повече за развитие на икономическите връзки и туризма.

„В този аспект много е важна свързаността. Нямаме още директна авиолиния, а Коридор № 8 още не е завършен", подчерта Захариева.

„Един от основните приоритети в регионалните политики на Албания е свързаността. Албания е особено заинтересова за премахване на всички пречки за регионално сътрудничество. Изразяваме нашата готовност да продължим изграждането на коридор № 8, защото е много важен за гражданите на нашите страни", каза Гент Цакай.

По време на срещата бе договорено двете страни да започнат работа за възстановяване на директната самолетна линия между София и Тирана, както и да бъде организирано възможно най-скоро време заседание на смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество. Двамата министри подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и водите.

Албанският външен министър бе приет и от вицепрезидента Илияна Йотова.

Българското етническо малцинство в Албания е изключително ценно за нейното развитие и с официалното му признаване през 2017 г. то се ползва с пълните си права, включително и възможността за изучаване на майчин език според съществуващото законодателство, каза той на срещата на „Дондуков“ 2.

Вицепрезидентът Йотова благодари на албанската страна за признаването на българското малцинство и изрази желанието на албанските граждани с български корени да изучават майчиния си език и в албанските училища. По време на посещението си през 2017 г. вицепрезидентът се срещна с българските дружества в Тирана и Гора и оттогава поддържа постоянни контакти с тях. Илияна Йотова посочи, че в момента български език се изучава факултативно в Тиранския университет, и постави въпроса за възможността той да прерасне в пълноценен курс или профил в рамките на дисциплината „Славянски филологии“.

На срещата беше обсъдено и предстоящото през 2021 г. национално преброяване.

„Убедена съм, че албанската държава ще положи всички усилия да не се оказва натиск върху малцинствата да заявят своята етническа принадлежност“, изтъкна вицепрезидентът Йотова.

Министър Цакай категорично отхвърли тази възможност и подчерта, че преброяването ще се проведе при пълна прозрачност и спазване на принципа на самодекларирането.

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани беше друг акцент в разговорите.

„В лицето на България имате един от най-сериозните лобисти за присъединяване към Европейския съюз. Моята държава върна и наложи темата за европейското бъдеще на тези страни в дневния ред на Европа. Убедени сме, че европейското членство на Западните Балкани е гарант за стабилността на целия регион и на Европа“, заяви Илияна Йотова.

Албанският външен министър изрази признателност за последователната подкрепа на България. „Въпреки проблемите, които има ЕС, за нас няма друг път освен европейския. Обединена Европа не е пълноценна без страните от Западните Балкани“, посочи Гент Цакай и подчерта, че опитът на България в процеса на присъединяване би бил много ценен. Вицепрезидентът Йотова предложи създаването на съвместни работни групи между двете държави.

„14 години по-късно България може да бъде много добър съветник не само по политическите въпроси, но и в техническата подготовка“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна значението на Берлинския процес за развитието на тази част на Европа, но изрази съжаление, че проектите по него не се развиват с необходимото темпо, най-вече по отношение на Транспортен коридор №8.
Илияна Йотова и Гент Цакай изразиха резерви към новия подход на ЕС за разширяването – групирането на преговорните глави в няколко клъстъра. Вицепрезидентът сподели и личното си мнение, че всяка държава трябва да върви сама по пътя към европейското членство, без да бъде обвързвана в пакет с други страни.

Вицепрезидентът подари на министър Цакай първи том на изследването „Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913-2019)“, посветен на Албания. Автор на книгата е доц. д-р Спас Ташев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

Hissarion

15.10 2020 в 16:33

Дайте и ний да признаем няколко бразилци за малцинство и да искаме от Болсонаро да ги обучава и изхранва.