БАБХ: Чумата е дошла в България при незаконен внос на животно от Турция

OFFNews 17 юли 2018 в 18:46 5071 5

Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България и ЕС е нелегално транспортиране на заразено животно от Турция.

Това заяви на пресконференция днес д-р Ивайла Давидова, началник отдел „Верификация на официалния контрол“ в Българската агенция по безопасност на храните.

В момента в сградата на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които извършват изследванията. Най-вероятната причина за проникване на вируса на територията на България е нелегално транспортиране на животно, най-вероятно заразено, от Турция в България. Това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия. Най-вероятно е станало по този начин, коментира д-р Ивайла Давидова.

Това е основното ни предположение в момента, но предстоят още проучвания, обясни тя.

Заплашват ветеринарите

Днес екипите за евтаназия са изтеглени от село Шарково - едно от петте села, които са обявени за огнища на болестта, тъй като там е имало протести и опити за физическа разправа с ветеринарите.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол д-р Николай Георгиев уточни пред агенция Фокус, че в селото трябва да бъдат евтаназирани още 115 животи.

Съюзът на ветеринарните лекари в България защити колегите си, борещи се с опасната болест на територията на ямболска област, и се обяви "остро против оспорването на нашия професионализъм, против политизирането и извличането на изгода от човешкото нещастие, против езика на омразата и ксенофобията."

Болестта чума по дребните преживни животни е класифицирана като особено опасна (не за човека, а за овцете и козите - б.р.), силно заразна и подходяща за употреба като биологично оръжие. Ето защо мерките за превенция и борба с това заболяване изискват възможно най-високото ниво на биосигурност, непозволяващо поставянето на животните под карантина, обясниха от Съюза на ветеринарните лекари в България.

Всеки един ден престой в района на протестиращи срещу наложените ветеринарно-полицейски мерки граждани, собственици на животновъдни обекти, на журналисти, на доброволци и представители на управляващи и опозиционни политически формации без необходимата професионална подготовка, без изискваната екипировка и без последваща дезинфекция на лично облекло, обувки и транспортни средства, опитите на тези лица да скрият и транспортират до други населени места животни с цел да ги спасят, повишава неимоверно риска от продължаващо разпространение на болестта към вътрешността на страната и обещава пагубно влияние върху овцевъдния и козевъдния отрасъл, предупреждават от Съюза на ветеринарните лекари.

В изявлението на организацията се посочва още:

"На екипите от колеги-ветеринарни лекари действително помагат лица от ромски произход, с чиито снимки бе безпардонно злоупотребено в медийното и виртуалното пространство. Тези хора не са ветеринарни лекари и категорично не извършват ветеринарномедицинска дейност, но за разлика от протестиращите граждани и политическите представители, стриктно спазват наложените мерки за биосигурност, носят предпазно облекло и оборудване, подлежат на дезинфекционни процедури и са безценни помощници на нашите колеги-ветеринарни лекари при фиксирането на животните и изнасянето на телата до определените за целта трупосъбирателни ями. Работейки рамо до рамо с нашите ветеринарни специалисти и то при изключително неблагоприятни условия-високи температури, остри миризми, задух, липса на достатъчно почивка, ограничен достъп до вода и храна и не на последно място-силно агресивното поведение на гражданите, натиска на медиите, обидите на етническа основа, цинизмите, клетвите, замерянето с тежки предмети и насилственото недопускане до обектите на контрол, правят тези хора от ромски произход наши колеги и наши приятели. Тези хора, както и ветеринарните лекари, които работят в огнищата, са герои и заслужават нашите адмирации."

Животновъдни организации ще дарят животни

Животновъдни организации ще предоставят помощ на колегите си от засегнатите от чумата по дребни преживни животни райони в Странджа. Те ще дарят безвъзмездно животни, като за целта вече е създаден щаб, който да се заеме с организацията.

До момента има готовност да се дарят 150 животни от областите Перник и поне 80 от Кюстендил, съобщават от пресцентъра на министерството на земеделието.

Очаква се в инициативата да се включат още области от страната. Веднага след като БАБХ отмени карантинния период на засегнатия район, събраните животни ще се насочат към новите си стопани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

5

Kalinkata01

29.01 2019 в 18:46

Четох за това в https://moyatdebat.online/izyavlenie-na-suyuza-na-veterinarnite-lekari-v-bulgariya-ovladyavane-na-ognishata-na-chuma . Страшно!

15914

4

поп Дръвчо

17.07 2018 в 23:02

Покрай конкретния религиозен празник (Байрам) агнета се внасят от България в Турция. Наобратно агнетата вървят по Великден ама то не беше скоро.

12696

3

Санд

17.07 2018 в 20:21

Шенген през крив макарон

6020

2

HV1337

17.07 2018 в 19:58

Сигурно са я докарали бежанците.

12559

1

dedoKoko

17.07 2018 в 19:39

Я пак това за незаконния внос...
Значи кравата Пенка щяха да я пуцнат, щото не знаела, дека Сръбско не било у Евросъюза.
Пък от Турско сме биле внасяли Гергьовски ягнета незаконно.
Ми они здравни сертификати немат ли бе?
И ако немат- що са пуснати да влязат у Евросъюза- питам аз...
 
X

Да помогнем на украинските деца!