Quantcast

Мерките на БАБХ за чумата по животните са законни, обяви земеделското министерство

OFFNews Последна промяна на 17 юли 2018 в 16:02 1863 0

Снимка БГНЕС

Заповедите на директора на БАБХ за обявяване на чумата по дребните преживни преживни животни са законосъобразни и мерките за ограничаване на огнищата са законосъобразни, се казва в изявление на Министерството на земеделието, храните и горите.

Оттам цитират и текстовете в Закона за ветеринарната дейност, регулиращи тези дейности. Те са записани в членове чл. 47, ал. 1 и 2, чл. 50, ал. 1, чл. 117 и чл. 126, ал. 1 от закона.

Именно на това основание заради разрастването на огнищата с чума, и по предложение на изпълнителния директор на БАБХ е издадена Заповед №РД 09-647/16.07.2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, с която се въвеждат превантивни мерки на територията на цялата страна, се казва още в съобщението.

По повод твърденията, че трябва да бъде създаден Централен епизоотичен съвет, юристите са категорични, че това се налага само в случаи на заразни болести по животните, които засягат пряко здравето на човека. В случая заболяването чума по ДПЖ не е зооноза, тоест не се предава на човека и не е опасно за здравето му, но би могло да причини големи икономически загуби, допълват от там.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !