"Амнести интернешънъл" с акция в защита на бежанците в София

ОFFNews 17 юли 2014 в 15:12 2062 2

Активисти на "Амнести интернешънъл" от 30 държави ще се съберат утре в центъра на София за изненадваща акция в подкрепа на правата на бежанците и мигрантите.

Акцията ще се състои на бул. "Витоша" в 12:15 ч.

Целта е да се обърне внимание на проблемите в миграционната политика и практики на „Крепостта Европа“. От "Амнести" призовават държавите членки на Европейския съюз (ЕС), включително България, да не позволяват хора да страдат и умират по границите на Европа.

Всяка година хиляди мигранти и бежанци се опитват да достигнат Европа в търсене на сигурност и убежище. Причините са различни – мъчителна бедност, спасение от насилие и преследване. От 2000 година насам около 23 000 души са загубили живота си когато са се опитали да достигнат до Европа. Безброй други са насилствено изтласквани от границите на Европа или се озовават в капан в съседни държави, които не спазват човешките им права, припомнят от международната правозащитна организация.

Петъчната акция е кулминацията на третия лагер за човешки права на "Амнести"l, който се провежда в София между 12 и 19 юли. Лагерът е част от кампанията “S.O.S Europe” за опазване живота и правата на бежанците и мигрантите по границите на Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews