"Амнести" отчете подобрение на условията за бежанците в България

OFFNews 25 февруари 2015 в 14:56 3132 1

2014 година е била унищожителна за всички, които защитават човешките права. Световните политици се провалиха катастрофално в защитата на тези в най-голяма нужда.

Това се посочва в годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за състоянието на човешките права по света, които изследва човешките права през 2014 г. в 160 държави, сред които и България.

Там правозащитната организация заявява, че изминалата година е била катастрофална за милиони хора, засегнати от насилие и въоръжени конфликтни и критикува отговора на международната общност на серия от бедствия през изминалата година.

В доклада си „Амнести“ призова световните лидери да предприемат незабавни действия, за се противопоставят на променящия се характер на въоръжения конфликт.

Организацията критикува и Съвета за сигурност на ООН. В доклада е записано, че петте постоянни членки на съвета - Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ, злоупотребяват с правото си на вето и поставят своите политически или геополитически интереси над интересите на защита на цивилното население.

Заради това „Амнести интернешънъл" призовава Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ да се откажат от правото си на вето и да действат в случаите, когато има геноцид или други масови убийства.

В доклада остро се критикува и Европейския съюз за реакцията му към 4-те милиона сирийски бежанци. Там е посочено, че за 3400 бежанци се смята, че са се удавили, докато са се опитвали да прекосят Средиземно море.

За страната ни в доклада на "Амнести интернешънъл" се посочва, че през 2014 г. условията за приемане на лицата, търсещи убежище в България, частично се подобри, но все още има проблеми с достъпа им до българската територия, както и с интеграцията им.

"Амнести" посочва, че хората, получили бежански статут у нас, имат проблеми с достъпа до образование, жилищно настаняване, здравеопазване и други обществени услуги.

В документа правозащитната организация критикува страната ни, че през 2013 г. не са разследвани подобаващо редица престъпленията от омраза срещу етническите малцинства и имигрантите в България.

От "Амнести" посочват още, че продължава да има законодателни пропуски и престъпленията от омраза продължават. През януари 2013 г. правителството е предложило проект за нов Наказателен кодекс, което е положително, но той не е приет до края на годината, пише в доклада.

Организацията добавя, че през 2014 година все още не са били разсеяни съмненията за надеждността и независимостта на разследванията по обвинения за полицейски произвол. По този повод се отбелязва, че разследването за използването на прекомерна сила от страна на полицаите по време на демонстрациите през юни 2013 година все още не е било завършено през 2014 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови