Ицхак Финци грабва Наградата на София

Последна промяна на 29 януари 2013 в 20:22 1408 0

Ицхак Финци ще получи Наградата на София
Ицхак Финци ще получи Наградата на София

Актьорът Ицхак Финци ще получи Наградата на София за принос към изкуството и киното.

В негова чест София Филм Фест ще покаже филмите „Преброяване на дивите зайци“ и „Вера“. 

Енергичен, еуфоричен и жилав, безмерно талантливият Ицхак Финци е сред стълбовете на актьорското тайнство. Той е като ходеща метафора на Артиста: и да се превъплъщава, и да свири, и да дирижира, и да режисира, и просто да разказва, съумява да разплиска щедро колорит и сред най-непрогледната сивота наоколо. Независимо дали е в София, Будапеща или Ню Йорк, роденият пътешественик Ицхак Финци търси Чудото, играейки. Без умора.

Той е странен чешит, непораснало дете, актьор с десетки запомнящи се роли в киното и театъра, цигулар и режисьор на документални филми, автор на мемоарна книга със странното дълго заглавие „Мотоциклетът. Ромул Велики. Наивист. Пак тогава – в Сао Пауло. Какъв съм за Питър Брук? Бобо и други истории”. 

Ицхак Финци е роден на 23 април 1933 г. През 1955 завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ.

Застава за пръв път пред камерата през 1957 г. – играе еврейче, което опасвало с бодлива тел собствения си лагер. Сред най-добрите му филми са „Преброяване на дивите зайци” (1973), „Вилна зона” (1975), „Щурец в ухото” (1976), „Закъсняло пълнолуние” (1996), „Откраднати очи” (2005)... Носител е на орден „Стара планина”- I степен и е почетен гражданин на София.

„Преброяване на дивите зайци” (1973) на режисьора Едуард Захариев и „Вера”, съвместен проект на Ицхак Финци и Елизавета Боева (режисьор, оператор и сценарист на филма), са творбите, които София Филм Фест ще представи в чест на възхитителния актьор.

Сатиричната комедия „Преброяване на дивите зайци” на Едуард Захариев, по сценарий на Георги Мишев, е насочена срещу бюрократичните, псевдопатриотични прояви на хората в съвременния живот. Кинокритикът Атанас Свиленов определя кинотворбата като един от десетте най-добри български филми - истинска революция за времето си. Репликата „Хубав край, хубави хора” се превръща в една от най-популярните и емблематични в родното кино.

Историята е за чиновника-статистик Асенов, в ролята Ицхак Финци, който пристига в село Югла с абсурдното поръчение „отгоре” да сформира преброяване на дивите зайци в землището на селото. Всички здрави мъже трябват да бъдат включени в тази инициатива. Скоро преброяването приключва без нито един заек в статистиката. Това не пречи на преброителите да отпразнуват „изпълнената задача” шумно, с много вино и ракия.

Игралната новела „Вера” е отличена със „Златен витяз” на кинофестивала в Омск, където побеждава конкуренцията в раздела „Студентски и дебютни филми”.

„Цялата история се развива в един ден, в който героят получава писмо от Вера, че тя ще пристигне. Подходът е малко детективски – не става ясно ще пристигне ли или не, коя е тя, съществува ли изобщо... Чакаме Вера да се появи”, обяснява идеята си Елизавета Боева.

„За нас „Вера” беше експеримент. Той е нетрадиционен като разказ и картина, знаехме какво трябва да направим, но не знаехме какво ще се получи и как ще го приеме публиката”, казва авторката.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !