Как да приготвите лесна и здравословна закуска с млечни продукти?

OFFNews 20 септември 2021 в 17:20 857 0

Със сигурност сте чували ,че закуската е най-важното хранене за деня. Много учени и експерти по храненето подкрепят тази теория, базирайки се на различни научни изследвания. Въпреки това обаче, много от младите хора споделят, че пропускат закуска или пък хапват набързо вредни храни, които не могат да им донесат нужната енергия и полезни хранителни вещества за старт на деня.

Като причина за пропускане на закуската, те най-често посочват липсата на достатъчно време. Истината обаче е, че може да направите полезна и вкусна закуска с млечни продукти, без това да ви коства много изгубени минути.

Ако се чудите как да го постигнете, ще ви издадем тайните в следващите редове:

Ползите от консумация на млечни продукти

Млечните продукти, като сирене, кашкавал, масло и други са богати на полезни хранителни вещества и витамини, които подпомагат правилното функциониране на организма. Те са източник на калций, витамин D, витамин B12, селен, фосфор и др.

Според проучванията редовната консумация на млечни продукти влияе благоприятно върху чревната флора и функциите на храносмилателната система. Също така, научно е доказано, че млякото влияе благоприятно за здравето на костите, заради полезните вещества, които съдържа.

Млечните продукти са източник на качествени протеини, които са градивната единица на нашето тяло. За разлика от въглехидратите например, протеините се разграждат по-бавно. Това прави храните, богати на протеини, добър избор за закуска, тъй като ще ви държат пълни с енергия часове наред.

Още едно голямо предимство на млякото и млечните продукти е, че те са много универсални и с тях лесно може да създавате разнообразни ястия, без да ви омръзнат.

Идеи за закуска с млечни продукти

Ето няколко лесни идеи за закуска, които не изискват почти никакво време за приготвяне, но са много полезни.

Започваме с една изпробвана и лесна рецепта - овесени ядки с прясно мляко. Едно от големите предимства на тази идея за закуска е, че може да я приготвите още от предната вечер, а на сутринта директно да я консумирате. Не изисква никаква термична обработка и става много лесно.

За целта са ви необходими овесени ядки и мляко в съотношение 1:2. Поставете ги в купа или стъклен буркан и ги оставете в хладилника за една вечер. За да надградите вкуса и ползите от ястието, може да добавите чия, различни семена или ядки, плодове, кокосови стърготини или пък фъстъчено масло. Възможните комбинации са много, така че винаги може да опитате нещо различно. Подобна закуска бихте могли да си направите също и със високопротеинова исландска извара - skyr или пък с йогурт.

Друга лесна за приготвяне идея е пълнозърнест тост, който да гарнирате с резен сирене или кашкавал. Може да добавите и свежа сезонна салата или просто нарязан домат. За да запазите закуската здравословна, избягвайте да добавяте сосове, като кетчуп, например. Дори да нямате време да хапнете тоста вкъщи, винаги може да опаковате тоста и да закусите в офиса.

Ако път търсите нещо по-леко - бързо смути с мляко, замразени плодове или зеленчуци, също е гаранция за освежаващо начало на деня.

Може да откриете разнообразни и качествени млечни продукти в Kaufland! В богатия продуктов асортимент на веригата хипермаркети ще откриете също свежи плодове и зеленчуци, както и месни продукти с гарантирано качество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки