САЩ базира тежко въоръжение в Прибалтика за "възпиране" на Русия

OFFNews 10 март 2015 в 15:18 10017 61

САЩ базира тежко въоръжение в Прибалтика за

В понеделник САЩ са доставили повече от 100 броя военно оборудване в съюзническите балтийски държави Литва, Латвия и Естония, с цел възпиране на потенциална руска инвазия, съобщава АФП. 

Пред агенцията американският генерал-майор Джон О'Конър е обяснил доставката с това, да се "демонстрира решимостта за колективни действия" на руския президент Владимир Путин.  

Сред доставената техника има танкове "Абрамс" (Abrams), бойна машина на пехотата "Брадли" (Bradley) и друга бронирана сухопътна техника, като въоръжението ще остане "колкото е необходимо за възпиране на руската агресия".

Трите бивши съветски републики, които са членове на ЕС и НАТО, имат слаби армии и остаряло въоръжение. Те са обект на засилено военно присъствие от страна на НАТО и САЩ след анексията на Крим. Серия от учения и маневри на руската армия в близост до границите на балтийските държави засили опасенията за това, че Кремъл ще се опита да дестабилизира региона.

НАТО противодейства на ходовете на Русия, като подсилва отбранителните способности на източноевропейския фланг, където са разположени близо войски с близо 5000 души, заедно с шест командни центъра - в трите балтийски държави, България, Полша и Румъния.

"Това, което демонстрираме, е единен фронт от север на юг", обяснява ген. О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте предупреди, че балтийските държави трябва да имат готовност да удържат евентуална руска инвазия за 72 часа, докато получат подкрепа от НАТО.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!