Галъп: Само 2% разлика между ГЕРБ и БСП, ако изборите са днес

OFFNews 22 декември 2016 в 15:02 6562 6

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,3% от имащите право на глас, а за БСП – 18,4. Това са двете водещи партии, следват Обединените патриоти – с 10,1%. За ДПС са 6,3%, за партията на Веселин Марешки - 5,2%, а за РБ - 3,3%. Това са и партиите, които ще влязат в Народното събрание.

Данните са от телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 1007 пълнолетни българи между 19 и 21 декември.

Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи в неспокойно политическо време. Затова и няма как да са прогнози за изборния резултат. Данните са очевидно повлияни и от отминалите президентски избори. Въпросът е зададен с изреждане на съществуващи партии. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.

Изводите от гласуването са следните: Преднината на ГЕРБ намалява силно, а инерцията на ПФ и Веселин Марешки се засилва. А при сериозна кампания влизането в парламента на РБ изглежда сигурно.

ДСБ и АБВ имат по 1,4%. 1,2% е очакваната подкрепа и за БДЦ. Близки около процент са стойностите и за „Движение 21“. Под процент, но с видими дялове остават, ДОСТ, „Зелените“, „Глас народен“ и други.

За други партии биха гласували 3,4%, а 4,8% биха гласували с „Не подкрепям никого“. 21,7% твърдят, че няма да гласуват.

Направено е експериментално тестване на новите проекти, които се задават или очакват. Ако Слави направи партия, той би взел 12%, но социолозите уточняват, че този дял може и да расте.

Експериментално тестване на потенциала на проект на Радан Кънев дава ориентировъчни нива от 1,5%. Потенциалът на проект на Христо Иванов към този момент е около 1%. Евентуален проблем е, че тези проекти попадат в обща ниша. Жизнеността на тези проекти ще зависи най-вече от успеха на кампаниите и от коалиционната им политика.

На този етап е твърде рано за каквито и да било заключения по отношение на новите проекти и се очаква динамика.

Евентуалната тяхна поява би променила пълната картина на електоралните нагласи. За това на следващ етап „Галъп интернешънъл“ ще направи нови сондажи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

3

Нострадамус

22.12 2016 в 16:30

Проучване на "Галъп": ГЕРБ ОТНОВО ПЕЧЕЛИ. За ЦАцка Цачева 70% за Румен Радев 30% ...ИСТОРИЯТА ЩЕ СЕ ПОВТОРИ!

13056

1

Какавидков

22.12 2016 в 15:46

Дааа. Решетников взе властта.
Дали е по добър от Хохегер? Ще разберем.
 
X

Да помогнем на украинските деца!