Борисов обсъжда бежанската криза с Давутоглу в Истанбул

OFFNews 14 октомври 2015 в 07:26 3267 1

Борисов ще се срещне с Давутоглу в Истанбул

Премиерът Бойко Борисов заминава на работно посещение в Истанбул, където ще се срещне с турския премиер Ахмет Давутоглу.

По време на разговора двамата премиери се предвижда да обсъдят миграционния поток и свързаните с него рискове за сигурността на България и Турция, които са съюзници в НАТО.

Предвижда се двамата да обсъдят мерки за засилване на сътрудничеството по управлението на общите граници между двете съседни страни. Очаква се специално внимание да бъде отделено на сирийската криза, която е в основата на мигрантските потоци, както и ударите на руските ВВС, които според турската страна ще отключат нови вълни от бежанци.Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви тези дни, че се очакват близо 1 милион бежанци заради ударите.

Развитието на двустранните отношения, в които се отделя важно място на енергийното сътрудничество, също ще бъдат предмет на обсъждане в новия кръг от българо-турски разговори на високо ниво.

Бойко Борисов и Ахмед Давутоглу ще участват в откриването на Глобален форум на тема "Миграция и развитие", на който ще присъстват над 700 участници от 144 държави. Турция е ротационен председател на форума.

В същото време и делегация на Европейската комисия ще посети днес Турция за разговори по бежанската криза. Посещението на европейската делегация се предшества от това на германския канцлер Ангела Меркел, която ще пристигне в събота в Анкара за разговори по проблемите на миграцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!