Не е вярно, че закон забранява изпитите на НПМГ, забранява ги МОН

Александра Маркарян 11 януари 2017 в 11:44 17393 0

Снимка danybon.blogspot.com

Не е вярно, че новият училищен закон е причината за премахването на вътрешните изпити в Националната природоматематическа гимназия (НПМГ). Причината е съвсем друга - наредба на сегашното ръководство на Министерството на образованието (МОН), в която авторите са пропуснали да приложат точно разпоредбите на закона.

Това става ясно при сравнение между текстовете от Закона за предучилищното и училищното образование и Наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование, обнародвана на 16 септември 2016 г. и влязла в сила със задна дата - на 1 септември 2016 г.

Вчера на пресконференция ръководството на МОН, в лицето на вицепремиера и ресорен министър Меглена Кунева и заместника ù Диян Стаматов, подчертаха, че няма начин вътрешните изпити на НПМГ за прием на ученици след VII клас да се запазят, защото новият закон изключва това, че законът трябва да се спазва, а не да се коментира, и че от МОН ще се съобразят напълно с волята на законодателя.

Законът - с основен вносител зам.-министъра на образованието в първия кабинет на ГЕРБ и настоящ председател на комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова (ГЕРБ), обаче не изисква премахване на изпитите - напротив.

В чл. 145, алинея 2 се казва:

Приемането на учениците в VIII клас в училищата по чл. 142, ал. 3, т. 1 (бел. ред. профилираните и професионалните гимназии/паралелки) и на учениците от обединените училища в ХІ клас в училищата по чл. 142, ал. 4, както и в случаите, предвидени в държавния образователен стандарт за организацията на дейностите в училищното образование, се извършва въз основа на резултатите от националното външно оценяване (бел. ред. националните изпити по български и математика за прием след VII клас).

Алинея 3 обаче уточнява:

В случаите по ал. 2 може да се извършва и проверка на способностите за профили и специалности от професии, определени с държавния образователен стандарт за организация на дейностите в училищното образование.

Наредба 10 на МОН, издадена на основание същия този закон, обаче тълкува погрешно алинея 3 на чл. 145. Според нея профилиране може да има единствено по изобразително изкуство, музика и физическо възпитание и спорт, но не и например по природни науки. И съответно определя, че допълнителни изпити може да има само по спорт, музика и изкуства. Следователно от тази година НПМГ няма право да провежда изпитите си по биология, химия, физика, география, за да разпредели децата в паралелките със съответните профили.

Вместо да признаят и поправят пропуска в наредбата, вчера от МОН обявиха, че законът е "виновен", но че все пак ще намерят решение - олимпиадите ще заместят изпитите и пак ще има профилиране: НПМГ, както и всяка друга гимназия с прием след VII клас в страната, ще може да взема като балообразуваща оценка оценката от националните и/или областните кръгове на олимпиадите по съответните предмети.

Още на 9 януари, ден преди пресконференцията на МОН, на която обявиха решението си, председателят на комисията по образование Милена Дамянова е изпратила писмо до ръководството на министерството, в което разяснява пропуска в наредбата. То обаче не беше коментирано по време на пресконференцията вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!