Софийският университет подкрепи НПМГ

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2016 в 15:49 5730 1

Академичният съвет на Софийския университет подкрепи Националната природо-математическа гимназия в борбата ù за запазване на вътрешните изпити при приема след VII клас и на националния ù статут.

На заседание вчера Съветът прие декларация, която  гласи:

„Ние, академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ сме обезпокоени от възможността едно от най-престижните български училища с утвърдени традиции в областта на природните науки да бъде обезличено след прилагането на новия Закон за предучилищното и училищното образование. Става дума за Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, която от десетилетия не само завоюва престижни награди и отличия от национални и международни олимпиади, но и изгражда едни от най-подготвените и елитни кадри в областта на медицината, математиката, информационните технологии, архитектурата, инженерните науки, физиката, химията, биологията, географията и много други. Възпитаниците на тази Гимназия продължават образованието си във висшите училища, някои от тях – в най-престижните чуждестранни университети, след което активно и много успешно се вписват в живота на обществото във всички негови професионални, обществени и духовни аспекти. Не бива да допускаме всичко това да бъде заличено с лека ръка. Затова подкрепяме запазването на националния статут на Гимназията, качествения подбор на базата на профилиращите приемни изпити, както и по-нататъшното обвързване на Училището с нашия Университет на основата на работа върху научни проекти. Нека учениците, които имат интерес, заложби и възможности да изучават по-задълбочено природните науки, да могат да разчитат и на нашата подкрепа.“

Досега в гимназията се влизаше с прием след седми клас след положени национални тестове по български и математика и вътрешен профилиращ изпит в НПМГ (напр. по физика, химия, биология). С новия закон за училищното образование нито вътрешните изпити, нито националният статут могат да бъдат запазени - всички ученици ще държат едни и същи изпити и ще кандидатстват с получените точки където пожелаят. Националният статут на досегашните Национална финансово-стопанска гимназия, Национална търговско банкова гимназия също ще отпадне.

Промяната в организацията на приема влиза в сила от лятото на 2017 г., когато ще кандидатстват учениците, които сега са в седми клас.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9277

1

66

22.12 2016 в 16:24

Подкрепям
академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“