Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Мистериозните маскирани жени на Иран (снимки)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 януари 2017 в 12:4561861
Снимка: Eric Lafforgue

Хората от провинция Хомозаган на южното крайбрежие на Иран са известни като бандари. Местността, която обитават, е важен търговски център още от миналото, защото е важна спирка по Пътя на подправките. С многото кораби пристигат и различни култури, които превръщат района в етническа и културна смесица от африкански, арабски, индийски и персийски влияния, разказва Родолфо Контрерас за "Би Би Си".

Местните хора на Хомозаган се обличат по различен начин от останалите жители на Иран. Жените носят цветни, шарени дрехи - нетипично за останалите, които носят черни фераджета. Мъжкото облекло също се различава от типично арабското. Най-впечатляващото са маските, които носят жените бандари, независимо дали са сунити или шиити.

Те носят маските от векове. Корените на таза традиция не са ясни, но се предполага, че носенето им е започнало по време на португалското управление. Смята се, че жените са криели лицата си от роловладелците, които са търсили красиви момичета. 

Освен като част от тяхната религия и култура, маските са прикривали кожата на иранските жени от парещото слънце, което е много силно на Персийския залив. Подобни маски могат да бъдат видени около района на Оман и Кувейт, както и в други части на Арабския полуостров.

Снимка: Eric Lafforgue

Маските биват различни - някой покриват цялото лице, други разкриват повече от зоната около очите. Могат да бъдат изработени от кожа, други от текстил, обсипани с бродерии. Местните хора могат да разпознаят селото, статута или произхода на една жена от формата и цвета на маската, която носи.

Жените от селата на остров Кешм носят мустакообразни маски, които препращат към идеята за мъжка сила. Те са носени от векове, защото стратегическата позиция на острова го прави податлив на инвазия. Първоначално, когато враговете на местното население идват на острова и виждат маскираните фигури, те мислят, че това са войници.

Снимка: Eric Lafforgue

Културата на бандарите е консервативна. Жените не трябва да говорят с непознати, особено с мъже. 

Общността им е затворена, но много от жените признават, им е приятно да позират за снимки, разкривайки интересните си обичаи и начин на живот. 

                             
El Commandante

Рейтинг : 69835

10.01 2017 в 12:54 1
+ 0
- 1
Те и без маски изглеждат по същия начин-мустаклии, къв е смисъла не разбирам..

Или тва е все пак за дните в които се бръснат>
 
Още от : Култура
Срещи със смъртта
30 април 2017 в 08:133
Тя
Тя
25 април 2017 в 21:005378
Срещи със смъртта
Срещи със смъртта
30 април 2017 в 08:133
01 май 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.