Каракачанов или Калфин с шанс да изместят ген. Радев срещу Цачева

OFFNews 03 ноември 2016 в 13:56 21323 9

Разместване в челните позиции на президентския вот прогнозират две социологически проучвания днес. Според "Барометър България" Красимир Каракачанов ще измести от второто място ген. Румен Радев заради увеличения брой избиратели от задължителното гласуване. Румен Радев, Красимир Каракачанов и Ивайло Калфин са евентуалните съперници на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на сигурния балотаж на 13 ноември, сочат данните на Online Solutions.

Онлайн проучването е сред 1000 респонденти в собствения ни онлайн панел, проведено в периода 28 октомври – 3 ноември. Допитването е извършено със собствени средства, уточняват от агенциите. 

Според "Барометър България": 

Изборите ще бъдат решени на балотаж. Наблюдава се доказаният преди избори увеличен интерес. За това допринася и провеждането на изборите съвместно с референдума като се активизира несистемен и протестен вот.

Заради задължителното гласуване 25% избиратели повече декларират готовност за участие в първия тур на изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 6 ноември. Приблизително 600 хиляди допълнителни избиратели ще определят изборните резултати на първи тур. Заявяват се като противници на партиите от статуквото и ако вотът не беше задължителен, нямаше да участват в изборите. Тези избиратели при сегашната законова постановка обаче ще изберат от кандидатите в изборите. Наличието на възможност „Не подкрепям никого“ и предпочитанията на тези избиратели към патриотичните послания доближават инфарктно близо резултатите на трима от участниците в надпреварата.

Ако очакваната висока избирателна активност се реализира, резултатите на първи тур биха били:
1. Цецка Цачева 19,3%
2. Красимир Каракачанов 19,1%
3. Румен Радев 14,4%.

Това показва анализът на данните от проведено проучване на агенция „Барометър България“ във връзка с предстоящите президентски избори. Проучването е проведено по метода на дълбочинни гнездови интервюта сред български граждани с избирателни права, които досега не са гласували (или последно са гласували на изборите за Парламент 2001 г.), защото не харесват нито един от кандидатите (личности или партии, в зависимост дали става дума за президентски или парламентарни избори). Предпочитанията им са към квадратчето „Не подкрепям никого“, което се въвежда за първи път на тези избори. Друга част от анкетираните обаче няма да го направят, защото според тях с избор „Не подкрепям никого“ всъщност гласуват за кандидата на ГЕРБ, т.е. на статуквото. 

Процентното разпределение на предпочитанията на тази група избиратели към кандидатите изглежда така:

За Красимир Каракачанов - 26,6%, За Трайчо Трайков - 8,3%, За Цецка Цачева - 6,3%, За Пламен Орешарски - 6%
За Веселин Марешки - 5,8%, За Ивайло Калфин - 5,1%, За Румен Радев - 4,8%
За „Не подкрепям никого“ - 25%, За други кандидати и не знам - 12,1%

Групата, обозначена като „Други“ и „Не знам“, е протестен вот, който се разсейва сред останалите кандидати, но не би променил общата картина. Ако на предните президентски избори излязоха да гласуват 3 364 хил. избиратели, то на предстоящите ще бъдат над 4 млн.

Фаворит в предпочитанията на тези допълнителни гласоподаватели е Красимир Каракачанов. Като брой избиратели това са 180 хиляди българи и този факт може да доведе до голям обрат още в първия тур на изборите за президент. Това би довело до разместване в челните позиции на кандидатите за президент.
Ако тези „протестни“ избиратели изпълнят декларираните при проучванията намерения, крайният резултат на първия тур на 6 ноември би изглеждал така:

Цецка Цачева - 19,3%, Красимир Каракачанов-19,1%, Румен Радев - 14,4%, Пламен Орешарски - 4,8%, Трайчо Трайков - 4,6%, Веселин Марешки - 4,4%, Ивайло Калфин - 4,2%, Татяна Дончева - 2,2%, За друг кандидат - 9,2
Не подкрепям никого - 17,8%. 

Според Online Solutions:

Румен Радев, Красимир Каракачанов и Ивайло Калфин са евентуалните съперници на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на сигурния балотаж на 13 ноември . Това сочат данните от представително онлайн проучване сред 1000 респонденти в собствения ни онлайн панел ,проведено в периода 28 октомври – 3 ноември. Допитването е извършено със собствени средства.

Към днешна дата кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева води в надпреварата с 19 % , но на близка дистанция я следват Румен Радев с 18%, Красимир Каракачанов с 16% и Ивайло Калфин с 15%. Малките разлики сред тези кандидати са в рамките на грешката и правят на практика непредвидими резултатите от първия тур на изборите на 06.11 .2016 г.

В нагласите на участниците в изследването обаче доминира по-скоро отрицателната оценка за мандата на президента Плевнелиев -55% и желанието за промяна в работата на институцията -
86% от анкетираните лица.Предстои да видим с кои кандидати ще бъде асоциирана тази промяна.

Седемдесет (70)% от участниците в допитването заявяват, че изборите за президент са мажоритарни и личността на кандидата е определяща за техния избор.
При условие, че тази нагласа не остане декларативна, това предвещава непредсказуема и любопитна развръзка. За други 20 % водещо значение има платформата на кандидатите, а за едва 8% политическата им принадлежност и пристрастия.

Човек с профил на опитен политик и управленец- 38% и дипломат - 35% е най - подходящ за президент на републиката в актуалната обстановка у нас и по света, според мнозинството от анкетираните лица. Сред най–важните му умения са посочени възможностите му да обединява нацията - 60%, да умее да формулира и предлага решения – близо 46%, да бъде лидер - 45 % , да преговаря 40% и други . Според 75 % от респондентите е много важно президентът да е компетентен в сферите на основните си правомощия ,да познава механизмите и начина на функциониране на институциите - 72%, да се ползва с добро име и авторитет в страната - 72% и да има изграден авторитет и лични контакти в чужбина - 56%.

Сред личностните му характеристики най-важните са да не е корумпиран - 90%, да е честен 85% и да притежава социална чувствителност - 67%.

Ивайло Калфин е най-подготвения кандидат сред претендентите за поста според 28% от участниците в допитването, на далечна дистанция го следват Румен Радев с 18% и Цецка Цачева с малко повече от 12%.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12236

7

News

03.11 2016 в 16:31

явно той е одобрения „отгоре” кандидат, той трябва да отиде на балотаж и естествено да спечели срещу Цецка, защото ГЕРБ вече не може да бъде понесен, когото и да издигне. За това Бойко е мрачен, за това Нинова първо се скара с Гоце (да се разцепят левите гласове), а после като се видя, че май това не стига, изтегли Радев от снощните дебати по най-глупавия и срамен начин. Татяна Дончева пък изпадна от отбора точно заради подобни проучвания, според които Марешки уж излязъл пред нея (в последните дни), за това не бе допуснат и Орешарски, който на предишен дебат не даде на Каракачанов да лъже безсрамно защо още подкрепят правителството, а пред екрана, за пред електората го плюят и с факти му смачка фасона. Така снощният дебат остана само между контролирани хора, които оставиха Каракачанов на воля да си повтаря опорните точки. И ето го днес новото проучване, което го праща направо на балотаж. Че кога гледахме дебата, кога се повлия този народ, кога направиха проучването?!

12236

6

News

03.11 2016 в 16:26

Аз мисля, че всички предварителни соц. проучвания са нагласени и се ползват за манипулация, с цел замислената за случая измама. Не мога да си обясня, а и не е възможно , само за няколко дни процентите на Каракачанов и Калфин да скочат с по-вече от 10%, защото само преди два дни бе публикувано друго проучване, което преповтаряше резултати от няколко други проучвания преди него, в което процентите на двамината герои не надвишаваха 8-9%?! Е как става такова преобръщане на резултата без да се е случил някакъв грандиозен скандал и/или омаскаряване на някой от кандидатите, а такива няма?! Последните публикувани данни ми припомнят случаят с новосформираната ДБГ на Меглена Кунева - тя, лично на президентските избори получи цели 15%, а само година по-късно, без да е влизала във властта нейната организация получи едва 3,5%. Няма логика. В случая аз мисля, че вече всичко е договорено и с тази манипулация с процентите се подготвя пак фалшификация на изборите, но този път в полза на Каракачанов –

13056

4

Какавидков

03.11 2016 в 15:23

Но най-обичаме като се появи Дончева с вълчата реклама дето пише, че щяла да продължи 30 секунди.
Нее няма. 2 Мах.

13056

3

Какавидков

03.11 2016 в 15:20

Що му надуват изкуствено резултатите на тая мешка агент Иван просто не знам.

77927

2

El Commandante

03.11 2016 в 14:58

Е защо не Трайно ми дебелака У или Калфин не разбирам?
Некакво разколебаване в демократичните редици усещам, тремор в Силата един вид....

17439

1

мнение от IP

03.11 2016 в 14:49

Голям тюрлю гювеч. Каракачанов (с вице лъжеца Нотев) хем си вдига процента от тези, дето иначе не гласуват, хем го няма в профила на подходящите.