Медиана: Цачева печели на първи тур, но губи от Радев на балотажа

OFFNews 01 ноември 2016 в 18:20 15101 14

Данните са на агенция „Медиана”

На президентските избори 31,4% от избирателите, които са категорични, че ще гласуват, ще дадат вота си за Цецка Цачева, 27 % - за Румен Радев, а 11,9% - за Красимир Каракачанов.

Това показват данните от представително за населението на България над 18-годишна възраст проучване на агенция „Медиана”, направено между 26 и 31 октомври сред 1003 души и финансирано със собствени средства на агенцията.

За Веселин Марешки ще дадат гласа си 6,9 % от сигурните, че ще гласуват, за Пламен Орешарски - 5,8 %, за Трайчо Трайков - 4,9 %, за Ивайло Калфин - 4,4 %, а за Татяна Дончева - 2,1 %.

Очертава се много висока избирателна активност. Вероятно пред урните ще застанат около 3,8 – 4 милиона избиратели. Очакванията и прогнозите за формални, апатични избори с предрешен победител не се оправдават, коментират от агенция „Медиана”.

Проучването на агенцията показва, че "Румен Радев стопява бързо дистанцията с кандидата на ГЕРБ, Цецка Цачева. За по-малко от 20 дни той е прибавил 4 % симпатизанти.  Нарастват потенциалните гласоподаватели на Красимир Каракачанов, Веселин Марешки (вече на четвърта позиция) и Пламен Орешарски (при последния, значително повлияно от подкрепата на ДПС)".

"Цецка Цачева е постигнала максимална консолидация на избирателите на ГЕРБ, но не се ползва с никаква популярност извън симпатизантите на ГЕРБ. Потенциалните й избиратели се изчерпват с избирателите на ГЕРБ и за 20 дни не се увеличават. Като правило нарастването при конкурентните кандидати и липсата на растеж при Цецка Цачева е лоша прогноза за последната.  Доскоро нещата изглеждаха така: първо място за Цачева на първи тур, но труден балотаж. Сега под въпрос е и първото място на първия тур на изборите. Засега Цецка Цачева води с 4 % пред Радев сред твърдо гласуващите, но все още има 12 % колебаещи се гласоподаватели, които е по-вероятно да гласуват за алтернативни кандидати или да не гласуват, но не са гласоподаватели на Цачева" - прогнозират от агенция „Медиана”.

Според проучването, "втори тур на изборите е практически сигурен на 100%. Балотажът ще е между Цецка Цачева и Румен Радев. Вторият тур на изборите силно ще бъде повлиян от резултатите на първия тур (наличието на малка или голяма разлика между основните претенденти)".

Според социолозите на "Медиана", "Цецка Цачева има много малък потенциал да привлече избиратели, гласували за другите кандидати. Тя може да разчита на едва 50 % от избирателите на Трайчо Трайков; на 11 % от тези на Патриотичния блок; на 17 % от тези на Марешки.

Румен Радев има много по-голям потенциал да привлече избирателите на другите кандидати. Той може да разчита на 50 % от тези на Татяна Дончева; 63 % от избирателите на Калфин; 26 % от тези на Каракачанов; 27 % от гласувалите за Марешки и дори 17 % от гласувалите за Трайчо Трайков.

Това предвещава труден балотаж и сериозна възможност за загуба за Цецка Цачева. На практика, спонтанно ще се създаде общ фронт – „Всички срещу Цачева и ГЕРБ“. (На практика всички не-ГЕРБ кандидати имат сериозен потенциал да победят Цецка Цачева на втори тур)"

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 1003 пълнолетни граждани в периода 26 - 31 октомври 2016 г. Проучването е реализирано със собствени средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови