Завърши тренировъчният лагер на българските полярници: какво предстои на Антарктида

OFFNews 05 ноември 2017 в 10:10 2911 0

Днес завърши тренировъчният лагер на българските полярници, първата група от които заминава само след седмица за о. Ливингстън, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Лагерът се проведе в учебно-научната база на Софийския университет в местността Гюлечица в Рила и завърши с изкачването на връх Мальовица.

Там беше разяснено и какво предстои по логистичното обезпечаване на базата.

Предстоят ремонти и строеж на нова постройка-гараж за високопроходимата машина Маниту, която е в базата от миналата година. Предстои поставянето на слънчеви панели на покривите на всички къщи, което ще ограничи използването на дизелово гориво за функционирането на българското селище на Антарктида.

Научната програма е най-съществената част от предстоящата експедиция. Ще започне изпълнението на петгодишната Национална програма за полярни изследвания, приета с постановление на Министерски съвет.

Научните проекти, които ще се разработват тази година, ще включват геоложки, биоложки, сеизмологични и геофизични изследвания, както и дейности по измерване на морското ниво в българския залив, свързано с промените в климата и интензивното разтапяне на ледниците в района на Западна Антарктида.

В полярната ни база заедно с българските си колеги ще работят 9 чуждестранни учени - шест португалци, двама турци и един монголски изследовател.

На 8 ноември президентът Румен Радев ще връчи на официална церемония в Гербовата зала на Президентството националния трикольор на участниците в 26-ата българска експедиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!