Quantcast

Учени обявиха голям пробив в изследването на стволовите клетки

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2014 в 15:00 2034 5

Стволови клетки от ембрион
Стволови клетки от ембрион

Изследователи на стволовите клетки обявиха ключов пробив, който може да означава революция в медицината и началото на нова ера на персонализирано лечение.

Японски научен екип е открил как сравнително бързо и лесно могат да се получат стволови клетки чрез потапяне на кръвни клетки в киселина, съобщава Би Би Си. За пробива пише и научното сп. Nature.

Стволовите клетки от своя страна биха могли да се трансформират в различни тъкани и вече се използват за лечение на определени очни, сърдечни и мозъчни заболявания. В човешкия организъм всяка клетка - напр. мускулна, чернодробна, нервна - си има роля и тази роля е фиксирана. Стволовите са изключение, защото могат да се превръщат в други типове. В тяхното изучаване са съсредоточени усилията на много специалисти поради огромния потенциал за приложение в медицината за регенериране на увредени тъкани. 

Методът, описан от японските специалисти, може да означава по-бърза, по-евтина и по-сигурна технология за добиване на стволови клетки.

И в момента се смята за етично да се извличат ембрионални стволови клетки, а получило "Нобел" изследване доказа, че клетки от кожата могат да бъдат "генетично препрограмирани" и превърнати в стволови. Получените по новия японски метод клетки са наречени с термина STAP клетки или плурипотентни стволови клетки, извлечени чрез стимулиране.

Според екипа откритието дава нови надежди не само за регенеративната медицина, но и за лечението на рака.

Лондонският професор по регенеративна медицина Крис Мейсън коментира пред Би Би Си по повод откритието, че ерата на персонализираното лечение може би най-после е настъпила. "Изглежда прекалено хубаво, за да е истина. Но предвид големия брой експерти, които стоят зад проучването и опитите, мисля, че е точно така", добавя професорът.

Според други специалисти откритието е значимо, но не означава по-скорошно масово приложение на терапията със стволови клетки. 

"Ще мине време, докато научим повече за природата на тези клетки, без значение дали са добити от ембриони или са репрограмирани", казва друг британски учен - проф. Робин Ловел-Бадж. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2014 в 20:34

Не е лошо, науката напредва.

29.01 2014 в 18:13

Конспирация е нещо което не може да бъде доказано , това което аз виждам и споделям е факт . Кое не е вярно , че в бг нямаме свястно здравеопазване от не знам колко години вече , или , че на фармацевтите не им е изгодно да лекуват болестите ами да ги поддържат ? Или , че капитализма промива мозъците на милиарди хора за да живеят просто да консумират нови и нови дрънкулки които колкото са им полезни са и толкова безсмислено скъпи чупят се бързо и много бързо излизат от мода . Кое е конспирация приятел ? По скоро ти, съдейки по тона на общуване , си от хората които са с широко затворени очи .....

29.01 2014 в 16:29

Stiv ще чуеш след 20-тина години, за да няма мухльовци като долния които виждат конспирации във всичко.

29.01 2014 в 16:21

Дрън, дрън!2009г. бяха писали, че също японски учени открили лекарство против цироза.Черният дроб се възстановявал 100%! Е, и? Някой да е чувал нещо по въпроса скоро? Сигурно не!

29.01 2014 в 15:19

Да и естествено големите фармацефтични компании няма да възразят никак , дори и да се стартира като лечение , няма да е достъпно за всеки .... Ние в България особено пък , дори и в момента имаме ужасно здравеопазване , където никой не може да си позволи да лежи в болница . Превърнаха целия свят в пазар , търгуват със всичко което се търси и е най необходимо , и пазарната икономика е с обратна логика , щом много се купува , значи трябва да е по скъпо , вместо да се правят просто пари от оборот . На този свят има достатъчно за нуждите на всички , но не и за алчността на всички ....