Неврохирурзи успешно трансплантираха 3D череп

OFFNews 27 март 2014 в 20:56 4406 0

3D принтиран череп.
3D принтиран череп.

Неврохирурзи успешно заместиха горната част на черепа на 22-годишна холандка, страдаща от хронично заболяване на костите, с имплант от 3D принтер.

Заболяването на пациентката е причинило удебеляване на черепа й от 1,5 см. на 5 см, което е предизвикало утежнение на зрението и тежко главоболие.

Оперативната намеса е била неизбежна, защото в противен случай е можело да се стигне до повреда на мозъчната дейност или смърт.

"Беше въпрос на време преди жизнени функции на мозъка й да бъдат увредени и тя да почине", коментира доктор Бон Вервей, ръководител на 23-часовата операция.

"Операцията беше наложителна, просто преди въвеждането на технологията на 3D принтирането нямаше начин да я направим по достатъчно ефективен начин."

Черепът е направен специално за пациентката от издръжлива пластмаса. В момента тя е напълно възстановена и е отново на работа. Понастоящем не е ясно дали ще се наложи смяна на импланта в бъдеще, или ще остане за цял живот. 

Операцията е извършена в университетския медицински център в Утрехт, Холандия, преди 3 месеца, но до този момент от болницата не бяха оповестили никакви подробности за нея. Оттам твърдят, че това е първата трансплантация на череп, при която тялото не отхвърля импланта.

Доктор Вервей и преди е използвал 3D черепни импланти, но никога толкова голям. "Почти е невъзможно да се види, че тя някога е била оперирана", сподели хирургът в официално заявление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови