Детски 3D музей за $15 млн. отваря в София

31 октомври 2013 в 14:35 9126 0

Интерактивният 3Д музей
Интерактивният 3Д музей

Огромен 3D музей за деца ще отвори врати в София през 2015 г., съобщава директорът на проекта Бистра Кирова пред американския всекидневник "Ню Йорк Таймс".

Дизайнът и изработката на проекта са на стойност $15 млн. долара. Името на музея ще бъде "Музейко" и ще бъде разположен в Студентски град.

"Тази своенравна "революция" е нужна в България. У нас няма политика добре насочена към образованието на децата. Елементът на интерактивно обучение - като посещението на музей и ученето там - при нас напълно липсва, a това е нещо най-обикновено в САЩ ", казва Кирова.

"Музейко" е финансиран от фондация "Америка за България". Музеят ще се разполага на 3250 квадратни метра площ и на три етажа.

Дизанът е поверен на нюйоркската проектантска фирма Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership.

Аранжировката е вдъхновена от идеята за движение през времето и пространството. На най-ниското ниво ще е разположено "миналото", представено чрез експозиции в областта на геологията, археологията и палеонтологията. Децата ще могат да си сложат каски и сами да копаят скали и минерали.

На ссновното ниво ще е представено "настоящоето" с експозиции за околната среда, архитектурата и градоустройството. Най-отгоре ще е нивото, посветено на бъдещето. Там ще има интерактивни експозиции за пътуването в космоса, най-новите технологии и др.

Цялата сграда на музея ще е направена основно от стъкло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!