"Кюриосити" е открил метан на Марс

ОFFNews 17 декември 2014 в 11:17 3097 0

Снимка НАСА

Марсоходът на НАСА "Кюриосити" (Curiosity) е измерил голям прилив на метан в атмосферата на Червената планета и открил органични молекули в събраната проба прах в роботизираната си лаборатория, съобщава сайтът на НАСА.

След анализ на данни от "Кюриосити" изследователи предполагат, че резките колебания в съдържанието на метан са свързани с някой местен източник от биологичен характер.

По мнение на експерти, тези резки колебания в съдържанието на метан са свързани с някой местен източник от биологичен характер. Откритите по време на сондиране на масива Cumberland, органични молекули може да бъдат или от местен произход или доставени на Марс от метеорити, се казва в статията.

Екипът от учени, изследващи явлението, отбелязват, че пробите не са доказателство за наличие на микроби, живеещи на планетата, но това е признак, че на Червената планета има благоприятни условия за появата на живот.

Основните цели на вече две години продължаващата мисия на НАСА "Кюриосити" е да се извършат подробни геоложки и геохимични изследвания, изучаване на атмосферата и климата на планетата и издирване на вода или следи от присъствието й и органични вещества.

Новите данни ще помогнат да се реши дали Марс някога е бил подходящ за живот и дали е подходящ за живот сега.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!